Victor, Bolomey, Márton és más műholdas jeladóval ellátott szalakóták

Lassan, lopakodva közeledsz, még a lélegzeted is visszafogod. Reménykedsz, hogy a költőládában vagy a lösszfalban levő szalakóta nem vesz észre. Nagyon gyanakvó madár, bármilyen kis zajra elrepül. Így a fészek felé való közeledés a legnehezebb, egy háló segítségével próbálod elzárni a madár útját.

Ez egy hosszabb folyamat kezdete, amelynek során majd szalakótákat gyűrűznek, genetikai mintát vesznek, geolokátorokat és műholdas jeladókat helyeznek 25 szalakótára az ország nyugati és dél-keleti részén, Arad, Temes, Bihar Ialomița, Teleorman és Tulcea megyében.

Mivel a szalakóta európai állománya jelentősen csökken, a nyugati országokban már teljesen eltűntek a költőállományok, „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” (LIFE13/NAT/HU/000081) projekt több intézkedést tűzött ki célul a faj védelme érdekében. Ezek között szerepel élőhely-restaurációként a faültetés az ország különböző részein, középfeszültségi oszlopok szigetelése, költőládák kihelyezése, a helyiek tudatosítása és bevonása, kutatás, monitoring és gyűrűzés.

Annak érdekében, hogy többet megtudjunk a vonulási útvonalaikról, telelő területeikről, az útvonaluk során fellépő veszélyekről, az ország nyugati részén három, illetve Dobrudzsában és a Román Alföldön ugyancsak három szalakótára helyeztek fel műholdas jeladót. A madarászok és aki kíváncsi itt követheti majd a madarak vonulását Afrika fele: http://www.satellitetracking.eu.

Néhány madárnak érdekes hangzású neve van. Bolomey például egy szép ialomițai kastély, amelyet 1898-ban olasz mesterek építettek:http://mjialomita.ro/sectiile-muzeului/bolomey.

A madarak többsége a költőterületük szomszédos településeiről kapták nevüket. Így Victor a Tulcea megyei Victor faluról. Márton és Ágya pedig Szentmárton és Ágya településekről lettek elnevezve.

A következő videóból meg lehet tudni többet a terepi munkákról, a szalakótagyűrűzésről, illetve a projekt céljairól:

A pályázat konzorciumvezetője a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a programpartnerek pedig a „Milvus Csoportˮ Madártani és Természetvédelmi Egyesület (Románia), a Szatmárnémeti Környezetvédelmi Ügynökség (Románia)a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (Magyarország), a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága, (Magyarország), valamint a DALERD, Délalföldi Erdészeti Zrt. (Magyarország).

Szóljon hozzá