Vaddisznó (Sus scrofa)

A házi disznó őse, a koca kivételével egész évben vadászható faj. Hazánk nagy részén előfordul, a Duna Deltától a Kárpátokig. Fő élőhelye az erdő, de kedveli a mezőgazdasági területeket és a nádasokat is. Bemerészkedik a lakott területekre is. Kondákban (családi csoportokban) élnek, ez 2-3 rokon koca és malacaiból tevődik össze. Szürkületben és éjszaka aktívak, nappal pihennek. Szereti a vizet és jól úszik. Napi testápolásához hozzátartozik a sárfürdőzés (dagonyázás) és a vakarózás. A vakarófákat könnyen felismerhetjük a sáros törzsükről. Mindenevő, jellemző táplálkozási viselkedése a turkálás. Fő tápláléka: tölgy és bükk makkja, nád gyökere, gombák, férgek, gyökerek, puhatestűek. Rendszeresen rájár a mezőgazdasági terményekre is.

Jelenlétére utaló jelek

A vaddisznó nyomait könnyen megkülönböztethetjük a többi patás nyomaitól, mert nem csak a két patája, hanem a fattyúköröm is nyomot hagy. Patái szélesek, lekerekített hegyük van. A fattyúkörmök vessző alakúak (mint az írásjel) vagy félhold alakúak, előre hajló nyomot hagynak. Fontos ismertetőjel, hogy a fattyúkörmök közötti távolság nagyobb, mint a paták szélessége. Így a fattyúkörmök közveltenül a paták mögött, de ezektől jobbra és balra helyezkednek el. Amikor a vaddisznó hátsó lábával a mellső nyomába lép úgy tűnik, mintha két párhuzamos fattyúkörme lenne.

A vaddisznó zegzugos nyomvonalat hagy de amikor üget, rövid távon majdnem egy vonalba is eshetnek nyomai. Nagy hóban mély barázdát húz patáival.

Egyéb életjelek

Túrások: Túrásai általában nagy felületeket (több négyzetméter) érintenek, nem mélyek. Többé kevésbé egyenletesen követik a gyep gyökérszintjét. Néha, hagymás, gumós növények hagymáit vagy gumóit keresve egész kis felületen, de mélyebben bontja meg a talajt. Ilyenkor a medve ásásához hasonlít túrása, de egy – egy kitúrt hagyma, gumó mindig marad a felszínen.

Hullaték: A vaddisznó ürüléke nagyon változatos. Egyik jellemző és biztosan felismerhető a hullaték formája: lekerekített háromszög alakú bogyókból áll.