Gímszarvas (Cervus elaphus)

Az ország teljes területén megtalálható. Tipikus élőhelye a nagy, összefüggő, vegyes erdő, dús aljnövényzettel. Csoportos életmódot folytató, nem territoriális faj. Fő tápláléka: a bokrok és facsemeték hajtásai de, ezen kívül szívesen fogyasztanak fűféléket, lágyszárú növényeket és kultúrnövényeket is. A hím, a tél végén, agancsot cserél. Szaporodási időszakban a hímek bőgnek (szeptember, október). Egy tehén egy borjat ellik. Természetes ellensége: a farkas, a kóbor kutyák főként a borjakat fenyegetik.

Jelenlétére utaló jelek

Legfeljebb egy vaddisznó hiányos nyomaival téveszthető össze, mert patája egy kisebb vaddisznóéhoz hasonló méretű. A szarvas nyomai elöl nem lekerekítettek hanem elhegyesednek és a fattyúkörmök, amely a lábszáron magasan helyezkednek el, nem hagynak nyomot csak mély hóban vagy sárban. Ha a fattyúkörmök lenyomata látható, könnyen megkülönböztethetjük a vaddisznótól mert a fattyúkörmök mindig jóval a paták mögött hagynak nyomot és a közöttük lévő távolság a paták szélességével megegyezik. Futás közben többé kevésbé a két fél pata elülső vége szétnyílik.

Nyugodt járáskor zegzugos nyomvonalat hagy maga után, azonban ha gyorsítja lépteit vagy üget, nyomvonala majdnem egyenes szinte zsinóros vonalat is mutathat. Lépései ilyenkor a vaddisznóénál jóval hosszabbak és a hó felszínét csak is csak mélyebb hóban barázdálja.

A szarvas hullatéka évszak és táplálék függvényében változik. Jellegzetes, könnyen felismerhető a sok bogyóból álló hullaték-csoport. Egy-egy hullaték-csoporton belül a bogyók többsége hasonló alakú és méretű, alakra az őzéhez hasonlít, de annál nagyobb.