UPDATE: Problémát okozó beavatkozások a Maros folyón, Magyaró és Alsóidecs között

Maros folyó, vissza az eredeti állapotába

A Környezetvédelmi Őrséget a Milvus Csoport értesítette a Maros folyó medrében, Magyarókereke és Alsóidecs környékén végzett munkálatok kapcsán. A hivatal a terepi ellenőrzés után megállapította, hogy a két különböző cég által végzett munkálatok egyike sem rendelkezett a kavics kitermeléséhez szükséges környezetvédelmi engedéllyel, csak a Maros Vízügyi Hatóság egyszerű jóváhagyásával.

Magyarókereke
A helység határában a Maros folyó medrében végeztek munkálatokat, azaz gátat emeltek a folyó medrében, a vizet pedig elterelték egy szűkebb ágba, hogy a kitermelési területre bejárhassanak munkagépekkel kavicsot hordani. Az ellenőrzés ideje alatt a Maros bal oldali ága mintegy 250 méteres szakaszon teljesen száraz volt. A Maros Vízügyi Hatóság kiadott ugyan egy vízgazdálkodási iratot, de nem rendelkeztek semmiféle engedéllyel a Maros megyei Környezetvédelmi Ügynökség részéről. A kitermelést végző céget és a község polgármesteri hivatalát figyelmeztető büntetésben részesítették, a folyót pedig vissza kell állítaniuk eredeti állapotába. A gátat meg kell szüntetniük és vizet vissza kell terelniük az eredeti medrébe.

Alsóidecs
A falu közelében ugyancsak rögzítették a természetes környezetbe való beavatkozás tényét és a kavics kitermelésére utaló nyomokat. A Vízügy ebben az esetben is csak egyszerű irattal jelezte a munkálatok megkezdését, hiányzott a Környezetvédelmi Ügynökség engedélye. Az ellenőrzés nyomán betiltották a kitermelés folytatását.

A Milvus Csoport folytatja a Maros folyó mentén lévő Natura 2000-es természetvédelmi területek felmérését és feltérképezését, annak érdekében, hogy elkészüljön ezek megfelelő kezelési terve. Továbbra is tájékoztatni fogjuk az érdeklődőket a Maros „egészségi” állapotáról!


2019. október 23:
Terepi megfigyeléseken dolgozó kollégáink szerint a Maros folyón, Magyaró és Alsóidecs között végzett mederkotrási munkálatok negatívan befolyásolnak több védett halfajt, mint a dunai galóca, felpillantó küllő, homoki küllő, balin, Petényi márna, német bucó és a botos kölönte.
Ez annak fényében is problémás, hogy a Marosnak ez a szakasza része a ROSCI0368 „A Maros folyó Déda és Szászrégen” nevű Natura 2000-es természetvédelmi területet, amelyet az élőhelyek védelmére és nem azok megszüntetésére hozták létre! Úgy véljük, hogy ezek a mederrendezési beavatkozások az 57/2007 kormányrendelet 4. cikk, 29. pont hatálya alá esnek. E szerint „olyan tevékenységek amelyek jelentős negatív hatással vannak a szomszédos természetvédelmi területekre és/vagy ökológiai folyosókra”, azaz „negatív behatást gyakorolhatnak azokra a természetes élőhelyekre és vadon élő fajokra amelyek miatt kijelölték”. Jelen esetben ez különösen halfajokra (de nem kizárólag rájuk) érvényes, hiszen elpusztították élőhelyüket.

A Milvus Csoport egy átfogó felmérési projektet futtat négy Natura 2000-es területen a Maros folyón, amelynek eredményeként kezelési terveket fogunk kidolgozni annak érdekében, hogy a Marost és a hozzá kapcsolódó élőhelyeket megvédjük a további leromlástól. Sajnos a mederkotrási beavatkozásról nem informáltak bennünket és véleményünket se kérték. A Milvus Csoport feljelentést tett a Természetvédelmi Területek Ügynöksége, a Környezetvédelmi Őrség és Maros megyei Sporthorgászok és Vadászok Egyesületénél. Arra kérjük az illetékes hatóságokat hogy ellenőrizzék a kialakult helyzetet és amennyiben szabálytalanságokat állapítanak meg, hozzanak gyors intézkedéseket és ha lehet állítsák le azonnal a munkálatokat.

Szóljon hozzá