Madárgyűrűzés esemény

Első tavaszi madárgyűrűzését szervezi a Milvus Csoport Kolozsvár közelében, április 24-én.

Javában zajlik tavaszi madárvonulás, több vonuló madárfaj befogására lesz eséle. A zenei kíséretet pedig a már megtelepedett fajok szolgáltatják, mint az énekes rigó, barátposzáta, kakukk és még sokan mások.

A madarak gyűrűzése a vonulás vizsgálatára alkalmazott legrégebbi tudományos módszer. A bokrok közé rejtett finom hálók révén közvetlen közelről vehetünk szemügyre olyan madarakat amelyek egyébként ritkán kerülnek szem elé. A résztvevők végignézhetik a gyűrűzés teljes folyamatát, a hálóból való kiszedést, a faj és kor határozást, méréseket és az elengedést. Időközben távcsővel megfigyeljük az arra repülő más madarakat és korlátlan lehetőség lesz hasonló érdeklődésű természetbarátokkal találkozni, beszélgetni.

A gyűrűzés helyszíne Kolozsvártól 25 kilométerre van, része az Oláhléta-Tordaszentlászló közti Natura 2000 védett területnek. Mindkét település irányából megközelíthető, lásd a beszélgetésben mellékelt térképen. Az utolsó 2 kilométer csak gyalog tehető meg. A gyűrűzés reggel 8 órakor kezdődik és délután 16 órakor ér véget.

Kapcsolat: Szabó D. Zoltán, zoltan.d.szabo@milvus.ro, 0745 590082

Szóljon hozzá