Miért kell védenünk a gyepeket?

Romániában van a legtöbb gyep az EU országai közül. Legelőink és kaszálóink az ország területének a 33%-át foglalják el. Ezek védelme fontos a biológiai sokféleség fenntartásához és a gyepeken gazdálkodó közösségek megélhetéséhez.

A gyepek számtalan ökoszisztéma szolgáltatást biztosítanak: élelmet az állatok és az emberek számára (tejtermékek, hústermékek, méz, gyógynövények), növények beporzását, talaj védelmét, megvédik a vízkészleteinket, fontos szerepet töltenek be a klímaváltozás megelőzésében (megkötik a szenet a talajban), élőhelyet biztosítanak számos élőlénynek, növénynek, állatnak, gombának, kulturális értéket biztosítanak a tájnak az állattenyésztés alapjául szolgáló hagyományos tevékenységek révén – pásztorkodás, kaszálás.

Szántóvá történő átalakításuk, az infrastruktúra fejlesztése (épületek, utak, stb.) és a túlzott kihasználás (túllegeltetés) révén folyamatos veszélyben vannak ezek az élőhelyek.

Örömmel hirdetjük meg az “Agrárkörnyezetvédelmi szakpolitika fejlesztése részvételi akciókutatással és civil hozzájárulással” nevű pályázatunk megkezdését, a szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesülettel partnerségben. A pályázatot 224 587,00 euróval támogatja az Activ Citizens Fund program, amelyet Izland, Liechtenstein és Norvégia finanszíroz a 2014–2021-es EEA-támogatások révén.

A pályázatunk hosszú távon tartaná fenn a gyepek által biztosított természeti örökséget és tájképi értéket, az alábbi tevékenységek révén:

  • Szociológiai felmérések Arad, Bihar, Kolozs, Kovászna, Hargita, Maros, Szatmár és Temes megyékben
  • Watchdog és monitoring tevékenységek
  • Agár-környezetvédelmi csomagok hatékonyságának felmérése és módosító javaslatok megfogalmazása
  • A közvélemény tájékoztatása és tudatformálása
  • Természetvédelmi nevelési tevékenységek egyetemi hallgatóknak

Több gyep, több haszon!

Együtt dolgozunk egy zöld, versenyképes és befogadó Európáért.

Szóljon hozzá