Téli vízimadár-szinkron – 2020

Minden év első hónapjában, a Wetlands International koordinálásával sor kerül a hagyományos téli vízimadár számlálásra (Midwinter Count).

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is, ajánlott a megfigyeléseket január 10-20 között elvégezni. Romániában a programot a Román Madártani Egyesület (SOR) koordinálja, a Milvus Csoporttal szoros partnerségben.

Jelenleg az összes területegység körvonalai és megfigyelőpontjai standardizálva vannak, ami nagyon fontos szempont a különböző évek adatainak összehasonlítása esetén. Ezért, minden személy, aki részt szeretne venni a felmérésekben, kérjük vegye fel a kapcsolatot a koordinátorokkal (Cristi Domșa a cristi.domsa@sor.ro email címen, valamint Daróczi J. Szilárd a szilard.daroczi@milvus.ro email címen), hogy pontosítsuk a helyszíneket és hogy leellenőrizzük a monitorozásnak kijelölt területek részleteit. A koordinátorokkal való kapcsolatfelvétel után a megfigyelő megkapja a kívánt, standardizált helyszínt és a további szükséges információkat.

A megfigyelőknek idén is teljes fajlistát kell készíteniük minden bejárt területről. Bármilyen jellegű vizes élőhelyen (tó vagy folyószakasz) történik a megfigyelés, a megfigyelő a teljes vízfelületet le kell nézze és teljes fajlistát kell készítsen (a vízmadarakat a módszer alapján rögzíti, de ezen felül a többi megfigyelt madárfajt és lehetőleg ezek egyedszámát is fel kell jegyezze).

Bármilyen, a felméréssel kapcsolatos kérdésük van, szívesen állunk rendelkezésükre. Jó időt és kellemes időtöltés kívánunk a madármegfigyelésekhez!

Szóljon hozzá