A 2021-es Téli Vízimadár-szinkron eredményei

A Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Román Madártani Egyesülettel (SOR) 2021-ben is közösen szervezte meg az országos téli vízimadár-szinkront Romániában, melyet nemzetközi szinten a Wetlands International koordinál. A megfigyeléseket, két terület kivételével, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is január 10 és 24 között végeztük.

Az országos felmérésből beérkező adatok egy jelentős részét egyesületünk összesítette az Openbirdmaps adatbázisba.

A terepkiszállásokon összesen 85 felmérő vett részt, akik 23 megye 176 különböző területéről vagy területegységéről gyűjtött adatokat.

A felmérések során összesen 185 982 madarat észleltek, melyek 145 fajhoz tartoznak. Ezek közül 155 582 példány különféle vízimadár-fajhoz tartozik, ami a megfigyelt egyedek 83 %-át teszi ki. Ez a szám azonban csak a szigorú értelemben vett vízimadarakra vonatkozik, nem tartalmazza azon fajokat (rétisas, hegyi billegető stb.), melyek életvitele az év minden szakaszában a vizek vagy mocsarak közelségéhez kötött.

A leggyakrabban észlelt öt vízimadár faj példányszáma a következőképpen alakult: tőkés réce (Anas platyrhynchos) 61 008, nagy lilik (Anser albifrons) 28 049, sárgalábú/sztyeppi sirály (Larus michahellis/cachinnans) 10 279, szárcsa (Fulica atra) 9 955, valamint csörgő réce (Anas crecca) 8 886.

Jelentős számban képviseltette magát még a nagy kárókatona (6 009 egyed), a nyári lúd (5 373 egyed), a dankasirály (2 960 egyed), a kontyos réce (2867), valamint a kerceréce (2 394) is.

A megfigyelések alatt, egyes felmérőknek sikerült feljegyezniük hazánkban szórványosan előforduló, vagy érdekesnek mondható fajokat. Ilyenek például a kis hattyú (Cygnus columbianus bewickii) 28 pld., apácalúd (Branta leucopsis) 2 pld, füstös réce (Melanitta fusca) 3 pld., jeges réce (Clangula hyemalis) 2 pld., kékcsőrű réce (Oxyura leucocephala) 2 pld.,  ezüstsirály (Larus argentatus) 1 pld., valamint az énekesmadarak közül a fülespacsirta (Eremophila alpestris) 67 pld., a fenyősármány (Emberiza leucocephalos) 1 pld., és a hósármány (Plectrophenax nivalis) 2 pld.

A nálunk nem őshonos, szökevénynek számító fajok közül a nílusi lúd (Alopochen aegyptiaca) és a mandarinréce (Aix galericulata) két-két példányát jegyezték fel különböző megfigyelők.

Ezennel is szeretnénk megköszönni minden résztvevőnek az adatgyűjtésben nyújtott segítségét.

Szóljon hozzá