Az intenzív mezőgazdaság vezetett a madárpopulációk csökkenéséhez Európában

A rovarirtó szerek és műtrágyák fokozott használata az európai madárpopulációk csökkenését hozta magával, különösen a rovarokkal táplálkozó fajok esetében. Erre a következtetésre jutottak a szakértők egy tanulmányban, amely 28 európai ország adatait elemezte.

„Ez, a valaha gyűjtött legátfogóbb adathalmaz, amely az éghajlat és a földhasználat-változás számos paraméterének a madárpopulációkra gyakorolt relatív hatását méri. Gondoljunk csak bele: ez 170 fajt jelent, amelyeket Európa-szerte 20 000 helyszínen 37 éven keresztül követtek!” – mondja Stanislas Rigal, a tanulmány szerzője.

A felmérés legjelentősebb megállapítása, hogy az intenzív mezőgazdaság elsősorban a madarak diverzitását károsítja. Az intenzív gazdálkodás, ahol rovarirtó szereket és műtrágyákat használnak a mezőgazdasági területeken élő fajokat érinti leginkább. Európában 1980 és 2016 között a mezőgazdasági területeken élő madarak állománya átlagosan 60%-al csökkent, így a felmért gyakori madárfajok közül ezen fajok szenvedték el a legkomolyabb állománycsökkenést. Az erdei fajok esetében a csökkenés 17,7%-os, a városi területeken élő fajok populációja pedig közel 28%-kal csökkent.

Pirossal a csökkenés, kékkel az enyhe növekedés az egyes európai országokban a mezőgazdasági területen költő madarak esetében. A kelet-európai országokban az enyhe növekedés is kezd átfordulni csökkenésbe az utóbbi években.

Az állománycsökkenést továbbá befolyásolja az éghajlati tényezők és a művelésbe vont területek növekedése. Az azonban továbbra is vitatott kérdés, hogy a fajok hogyan reagálnak ezekre a nyomásokra, és mely fajok a dominánsabbak.

A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet a mezőgazdasági gyakorlatok ellenőrzésére és szigorú szabályozására vonatkozó döntések mielőbbi meghozatalára. Európa élelmiszer termelési stratégiája nyomás alatt áll. Az orosz-ukrán konfliktus arra készteti az európai országokat, hogy a mezőgazdasági termelésben az önellátást támogassák, és a kormányok már most is küzdenek az ipari mezőgazdasági gyakorlatokból származó magas termelékenység, a környezetvédelem és az éghajlatváltozás közötti egyensúly megteremtéséért. Ez a tanulmány azt mutatja, hogy most sürgős cselekvésre van szükség az élelmiszertermelés és általában az európai országok életmódjának megváltoztatásához, ha a madárpopulációknak esélyt akarunk adni a helyreállásra” – állapítja meg a tanulmány.

A tanulmány romániai adatokon is alapul, amelyeket a Román Madártani Egyesület a Milvus Csoport Egyesülettel közösen gyűjtött össze. A két szervezet immár 18 éve végzi a Mindennapi Madarak Monitoringja elnevezésű programot, amely keretében, évente felmérik romániai gyakori madárfajokat.  A tanulmányban társszerzőként kollégánk, Szabó D. Zoltán ornitológus is részt vett.

A tanulmány eredményeit nemrég közölték az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ben (The Proceedings of the National Academy of Sciences), amely a világ egyik legrangosabb multidiszciplináris tudományos folyóirata.

Szóljon hozzá