Téli vízimadár monitoring – 2021

Minden év elején, január 10-20 között zajlik a Téli vízimadár monitoring, népszerűbb és rövidebb nevén a MidWinter. A nemzetközi programot globális szinten a Wetlands International koordinálja, Romániában a Román Madártani Egyesület és a Milvus Csoport.

A program célja a vízimadarak teljeskörű számlálása a meglátogatott területeken. Ideális esetben teljes fajlisták készülnek, azaz minden madárfajt és egyedet feljegyeznek a megfigyelők. Minden területre egy külön lista készül.

Az elmúlt télen, 2020-ban, 108 személy vett részt a megfigyeléseken, összesen 496606 madarat számolva. Ezek közül 402532 egyed volt vízimadár. A 169 észlelt fajból pedig 97 faj kötődött szorosan a vizes élőhelyekhez.

A Téli vízimadár monitoring adatai évről-évre segítenek követni az állományokváltozását. Az így begyűlt információk alapján, helyi, országos, globális szinten, vagy a vonulási útvonalak mentén lehet elemezni a változásokat. Abban az esetben, ha valamely faj állományában következetesen csökkenés mutatkozik, megfelelő természetvédelmi intézkedéseket lehet megfogalmazni és életbe léptetni.

A monitoringra kiválasztott területek Romániában folyókon, mocsarakon, tavakon, víztározókon és a tenger partján vannak. Legtöbb megfigyelő a nagyobb folyókat (Duna, Olt), a Duna-deltát és az alföldi víztározókat részesíti előnyben, ahol nagyobb számban gyűlnek össze a vízimadarak. Még ha a téli alacsony hőmérsékletek miatt be is fagy a vízfelületek nagy része, mindig akadnak szabadon maradó foltok, ahol könnyű megszámolni a nagyobb sűrűségben összeverődő madarakat.

A programból és előző eredményeiről bővebben a monitoring oldalon lehet olvasni. Aki jelentkezni szeretne, forduljon bizalommal a program koordinátoraihoz: szilard.daroczi@milvus.ro és cristi.domsa@sor.ro.

Szóljon hozzá