61 év múlva újra igazoltunk egy elveszettnek hitt rákosi vipera populációt

1962-ben április 25-én N. Roman lencsevégre kapott egy rákosi viperát. Az irodalom később a jelzést Boncida és Szék lelőhellyel emlegette. Bár egyesek szerint a fotó nem volt elég bizonyíték a faj ottani jelenlétéhez, mégis történtek szerény, de sikertelen törekvések, hogy a fajt újra megtalálják.

 Ez azonban megváltozott 61 év, 5 hónap és 9 napra az első jelzéstől, vagyis a csoportunk által rendezett első erdélyi rákosi vipera kereső expedíciónk során. Hisz 2023 október 3-án újra megtaláltuk a fajt Boncida (Kolozs megye) határában.

Az expedíciót október 2. és 8. között szerveztük meg és a hét nap alatt 24 résztvevő, 71 kereső napot vállalt be. Nem maradhat említés nélkül, hogy keresésünket a Kiskunsági Nemzeti Park viperakereső kutyás egysége is segítette, hisz Mizsei Edvárd, a nemzeti park a rákosi vipera védelméért folytatott európai uniós LIFE projektkoordinátora és német juhászkutyája, Tomi, is részt vett a keresésen, így öt kutyás kereső napot is hozzáadhatunk az erőfeszítéshez. Az expedíció folyamán nyolc történelmi vagy egyszerűen viperás gyepnek megfelelő területet kerestünk fel, remélve, hogy megleljük a fajt.

Jelenleg a rákosi viperát nyolc élőhelyről ismerjük, Kolozsvár magasságáról egészen Mihálcfalva (Fehér megye) melletti gyepes területekig.  Ezúttal is köszönetet szeretnénk mondani minden résztvevőnek, hogy velünk tartottak ebben a tevékenységünkben is. Ugyanakkor köszönetet szeretnénk mondani a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának is, hogy most már néhány éve töretlenül támogatja a rákosi vipera védelmi tevékenységeinket.

Az expedíciót a következő években is szeretnénk megszervezni. Ha részt szeretnél venni, jelentkezz nálunk.

Szóljon hozzá