A rigmányi Milvus Erdei Iskola

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Milvus Csoport 2013. július 22-27 között immár hetedik éve szervezte meg a rigmányi (Maros megye) Erdei Iskolát. Ezúttal is igyekeztek sokoldalú, izgalmas programot szervezni a 31 résztvevőnek.

Rigmány Natura 2000 természetvédelmi terület. A Küküllők dombsága – Nyárád völgye madárvédelmi és a Kis-Küküllő dombság – Bekecs élőhelyvédelmi Natura 2000 területnek is része, így különösen értékes élővilága jó lehetőséget nyújt megismerni Erdély természeti értékeit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az elmúlt évekhez hasonlóan a táborozók idén is jurtákban laktak. A tábor ideje alatt folyamatos madárgyűrűzés és kisemlőscsapdázás zajlott. Idén sem hiányzott a bagolyköpet-elemzés. A köpetekből előkerülő csontocskákból a gyerekek megpróbáltak egy rágcsáló csontvázat összeállítani. Vendég volt a Babeș-Bolyai Tudományegyetemről Markó Bálint entomológus, akinek segítségével a gyerekek megismerkedhettek a rovarok kutatási módszereivel és a táborhely környékének gerinctelen állataival. A tábor környékén élő növények megismerése Havadtői Krisztina meghívott segítségével történt. A Milvus Csoporttól érkezett munkatársak bemutatták a Nyárádmentén élő nagyobb testű emlősöket és kutatásuk lehetőségeit, majd egy hosszabb séta során közösen keresgélték a vadállatok nyomait. A Nyárádot elérve nem csupán vidra nyomok vagy a védett tompa folyamkagyló megfigyelésére, hanem egy kis hűsölésre is lehetőség volt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Idén, újdonságként a táborozók madárodúkat állíthattak össze, majd Orbán Mária Melánia tanárnő segítségével hagyományos népi mintákkal díszítették. Az odúk egy részét közösen helyezték ki a tábor melletti erdőben.

A tábor eleji és végi tudásfelmérők különbsége jól mutatja, hogy a szórakozás és kellemes együttlét mellett a csapat ismeretei is nagy mértékben növekedtek. A szervezők pedig remélik, hogy a megszerzett tudás segíti a gyerekeket abban, hogy természetvédő magatartásuk megerősödjön.

További képekért a táborról kattintson ide.

Szóljon hozzá