Tábor és kirándulás: jutalom az „Én is része vagyok a Natura 2000-nek” verseny győzteseinek

6

A második „Én is része vagyok a Natura 2000-nek” verseny II-IV osztályos győztesei egy szovátai és parajdi kiránduláson vettek részt 2014. június 6-án. Összesen 24 tanuló, 7 pedagógus és két Milvus Csoport alkalmazott kíséretében meglátogatták a Medve tavat illetve a környékbeli tavakat, a Sóhegyet majd a parajdi Lepkeházat.

További képekért a kirándulásról kattintson ide.

11

Az V-VIII osztályos döntősöknek idén nagy meglepetésben volt részük: a tábor a Milvus Csoport rigmányi Erdei Iskolájában (Maros megye) volt megszervezve. Július 28 és augusztus 2 között 4 iskola 21 tanulója egy 6 napos táborba volt meghívva a Milvus Erdei Iskolájával.

A tábor célja a nyertesek szorgos munkájának díjazása illetve egy másik, a Nyárád és Küküllő menti Natura 2000 területek bemutatása.

Az előző évekhez hasonlóan egy összetett programban volt részük a táborozóknak: megismerhették a környék kétéltű-hüllő faunáját, műodúkat készítettek és festettek, kisemlősöket csapdáztak, bagolyköpeteket elemeztek, megismerkedtek a madárhálókkal és a madárgyűrűzéssel.

9

Lehetőségük volt hagyományos játékokban részt venni: méta, íjászkodás. Ezenkívül bizalmi játékokat is játszathattak szaglás, tapogatás és hallás utáni tájékozódás.

A tábor harmadik napján a gyerekeknek lehetőségük volt megtapasztalni milyen 4-5 méter magasságban a levegőben lógni. Ezt az élményt a Maros Megyei Barlangi és Hegyimentő Szolgálat nyújtotta, akik kialakítottak egy kis kötélpályát amin a táborozók kipróbálhatták milyen kötél segítségével mászni, kötélhídon ereszkedni valamint a kötélen való egyensúlyozást.

8

Két kirándulásban is részük volt a táborozóknak: egy a Nyárádra, ahol Nagy András Attila a Milvus Csoporttól bemutatta a halak kutatási módszereit és a halfajokat, amelyek a folyóban élnek. Az útjuk során borz, medve, őz, szarvas és vaddisznó nyomokat kerestek, Szabó Anna (Apáthy István Egyesület) botanikus segítségével megismerhették a táj jellegzetes növényfajait. A másik kirándulás Nyárádszentsimonba, a falumúzeumba és a Rehabilitációs Központba volt.

A tábor és a kirándulás „A természetért és a helyi közösségekért a – Hortobágy – Nagy-Küküllő – Olt Natura 2000 területek integrált kezelési alapjai” projekt keretén belül szervezik, amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap (POS) támogat, a fő koordinátora a Romániai WWF az ADEPT Alapítvány, a Mihai Eminescu Trust, a Szebeni Környezetvédelmi Hivatal és az EcoTur Szeben partnerségével.

További képekért a táborról kattintson ide.

Szóljon hozzá