Február az OpenBirdMaps-en

Az OpenBirdMaps adatbázisába összesen 12785 adat került feltöltésre az év legrövidebb hónapjában, 68 adatfeltöltő és 99 megfigyelő hozzájárulásával.

Egymáshoz igen közel, majdnem holtversenyben a szarka (1153) és egerészölyv (1118) vezeti a legtöbb megfigyelést összegyűjtött fajok listáját.

A hónap közepén zajlott a Téli ragadozómadár monitoring második felmérési időszaka, így a nagyszámú egerészölyv mellett több más nappali ragadozómadár is került a távcsövek elé. A tömeget, azaz a legnagyobb egyedszámban megfigyelt fajok ranglistáját két, északról érkező, nálunk telelő faj dominálja: a nagy lilik (50591) és a fenyőpinty (39970). Utóbbiak a tavalyi bőséges bükk termés áldásait élvezik, helyenként seregélycsapatokat is megszégyenítő hatalmas felhőkben látták őket.

Nagy örömünkre szolgál a teljes fajlisták nagy száma (301). Azokat az alkalmakat jelzi, amikor a madarászok csak a madarakra összpontosítanak, és minden fajt, minden egyedet pontosan feljegyeznek a megfigyelés ideje alatt.

A ritkaságok sem hiányoznak, sarkantyús sármány, gyűrűscsőrű sirály, hósármány és zsezse látványa kényeztette a szerencsés megfigyelőket. A legtöbb adatot Maros megyében (4111) jegyezték fel, ezt Hargita (2558) és Arad megye (1195) követi.

A tavalyi február hiába volt egy teljes nappal hosszabb, jóval kevesebb, 7790 adat került az adatbázisba, kevesebb teljes fajlistával (145), feleannyi (34) adatfeltöltőtől.

Ha további részletekre vagytok kíváncsiak, állítsátok be a dátum szűrést az OBM felületén és csemegézzetek a februárban látott madarak adatai között.

Egy hónap múlva ismét jelentkezünk, a márciusi adatok összefoglalójával.

Addig is ne feledjétek: minden megfigyelés számít!

Szóljon hozzá