Mentett „külföldi” gólyák elengedése a Nyárádmentén

DSCN1012

A Vets4Wild Egyesülettel közösen működtetett Milvus Csoport Vadállat Rehabilitációs Központjába szeptember eljöttével nem csak az ősz köszöntött be, hanem a gólya „szezon” is.

Számos fehér gólya került be hozzánk a menhelyre legyengülve, lefogyva. Ezeknek okát csak találgatni tudjuk, lehet egy betegség a háttérben vagy csak egyszerűen legyengül a gólyák szervezete a vonulás során. Pár hétig tartó bőséges táplálás és szükség esetén megfelelő kezelést követően szeptember folyamán sikeresen elengedtünk nyolc fehér gólyát és egy fekete gólyát.

DSCN0995

A menhelyre bekerült gólya között magyar, lengyel, cseh és német gyűrűvel ellátott egyedek is voltak. A két Magyarországról származó fiatal gólyát idén júliusban gyűrűzték meg Tiszafüreden és Dömösben, a fiatal lengyelországi gólyát pedig júniusban Póznán közelében. A német gólyát pedig Schwaan településen gyűrűzték ugyancsak idén júniusban. A cseh gyűrűs gólya adatait egyelőre várjuk a gyűrűzőközponttól.
A fiatal gólyák első útja Afrikába kihívást jelent számukra, többen elpusztulnak a hosszú út során, ők viszont a szerencsésebbek közé tartoznak, mert tovább folytathatták útjukat.

A menhelyen folytatott tevékenység leghálásabb és legfelemelőbb eseménye amikor a legyengülten vagy sérülten bekerült állatokat felgyógyulásuk és megerősödésük után újra szabadon engedhetjük

Szóljon hozzá