Berzele ”străine” tratate și eliberate pe Valea Nirajului!

DSCN1012

A venit toamna la Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice din Sânsiomion. O dată cu venirea acestui anotimp, la centrul coordonat de Grupul Milvus și Asociația Vets4Wild a început și sezonul ”berzelor”.

O serie de berze albe, slăbite, au fost adăpostite și tratate la centrul nostru. Cauzele acestor slăbiciuni nu le putem decât intui, pot fi cauzate de diverse boli sau poate fi vorba doar de o slăbiciune a forțelor în perioada de migrație.

După câteva săptămâni de odihnă și tratament corespunzător, în cursul lunii septembrie am reușit să eliberăm opt berze albe și o barză neagră. Printre berzele pe care le-am găzduit în Centrul nostru de Recuperare s-au numărat și păsări inelate în străinătate: Ungaria, Polonia, Cehia și Germania. Puii de barză din Ungaria au fost inelați în luna iulie a acestui an în localitățile Tiszafüred și Dömös, în timp ce barza din Polonia și-a primit inelul, în iunie, lângă Poznan. Barza din Germania a fost inelată în iunie în localitatea Schwann. Așteptăm în continuare date despre barza din Cehia de la centrul aferent din țară.

DSCN0995

Primul drum spre Africa înseamnă mult efort pentru o barză, din păcate, unele nu ajung să îl înfăptuiască. Berzele tratate și eliberate de noi au șansă reală de a-și continua călătoria.

Cea mai mare realizare, dar și cel mai înălțător moment pentru Centrul nostru este eliberarea păsărilor. A celor care după o perioadă de odihnă și tratament corespunzător ajung acolo unde le este locul, înapoi în natură.

Lăsați un comentariu