Karácsonyi dilemma. Igazit vagy műfenyőt hozzon az angyal?

A Karácsony közeledtével megint előkerül a kérdés. Milliónyi fát vágnak ki évente, ezért azt gondolhatjuk ilyenkor mi is tehetünk egy keveset, megmenthetünk egy fát.

A környezettudatosság jegyében feláldozzuk az otthonunkat átjáró fenyőfa illatot, s elindulunk a legközelebbi áruházba, esetleg leülünk a laptopunk elé és megvásároljuk a legélethűbbnek tűnő műfenyőt. A műanyag fa valóban megment néhány fát a kivágástól, de nem feltétlenül tesz jót a természetnek. Ha a természet védelme miatt indult el műfenyőt vásárolni, kérjük gondolja még egyszer át.

Egy közel két méteres műfának a szénlábnyoma, ha hosszútávon használjuk körül belül 18,6 kilogramm széndioxid kibocsátásnak felel meg. Tetszik vagy sem a műfenyő műanyagból készül, s az elkészítéséhez szükséges anyagot kőolajból nyerik. Ez a folyamat a gyártás karbonlábnyomának kétharmadát teszi ki. Ugyancsak nagy részét a fa elkészítésekor keletkező ipari kibocsátás adja. Az így elkészült termék pedig gyakran nagy távolságok tesz meg az az otthonunkig, amely szintén nem elhanyagolható légszennyezést okoz.

Egy műfenyő karbonlábnyoma szinte háromszorosa, mint egy hasonló méretű igazi fenyőé, amelyet használat után elégetnek (5,12 kg) és hatszorosa egy olyannak, amelyet karácsony után komposztálnak (3,13 kg). A legzöldebb módja az igazi fa hulladék-kezelésére a felaprítás és újrahasznosítás.

Egy élő fa növekedése során a levegőből a szén-dioxidot köt meg. Ezért előnyös lehet a klímaváltozás elleni harcban. Ezzel szemben a műfenyőnek akkor is vannak hátrányai ha sok évig használjuk. A legtöbb ilyen fa PVC-nek nevezett anyagot is tartalmaz. Újrahasznosítása ha nem is lehetetlen, de nagyon nehéz. Speciális technológiát igényel. 

Éppen ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy ha már rendelkezünk műfenyővel, akkor életciklusát próbáljuk minél jobban kitolni, azaz használjuk a lehető legtöbb ideig. Ha megválnánk tőle, mert újat vennénk ne dobjuk ki, hanem ajándékozzuk el. Igazi fa vásárlásakor pedig fontos odafigyelni, hogy otthonunk ékességét helyi és FSC tanúsítvánnyal rendelkező cégektől szerezzük be. Amennyiben újrafeldolgozására vagy komposztálására is ügyelünk, nem szükséges lemondanunk a fenyőfa illatról az ünnepek alatt.

Forrás:
https://ethz.ch/content/dam/ethz/special-interest/baug/ifu/eco-systems-design-dam/documents/lectures/2015/master/advanced-environmental-asses/lectures/ifu-esd-msc-AESEA-PE_2011_Christmas_Tree_LCA_2015.pdf

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/dec/08/are-real-or-fake-christmas-trees-better-for-the-planet

https://www.nytimes.com/2018/11/26/business/energy-environment/fake-christmas-tree-vs-real-tree.html

Szóljon hozzá