Dilema Crăciunului. Moș Crăciun va aduce un brad real sau unul artificial?

  • Post category:Știri
  • Post comments:1 Comment

Pe măsură ce se apropie Crăciunul, întrebarea apare din nou. 

În spiritul conștientizării mediului, am putea sacrifica parfumul bradului în favoarea celui mai realist brad artificial. Însă, chiar dacă varianta din plastic salvează unul natural, nu înseamnă că protejează natura! 

 Dacă ați hotărât deja să cumpărați un pom artificial pentru a ocroti natura, vă rugăm să vă gândiți din nou.

 Amprenta de carbon a unui copac artificial de aproape de doi metri, utilizat pe termen lung, este echivalentă cu emisii de aproximativ 18,6 kilograme de dioxid de carbon. Îți place sau nu, pinul artificial este fabricat din plastic, iar materialul necesar pentru obținerea acestuia este făcut din petrol. Acest proces reprezintă două treimi din amprenta de carbon a producției la care se adaugă emisiile industriale din timpul producției. Iar produsul realizat călătorește, adesea, pe distanțe mari până la casa noastră, ceea ce provoacă o poluare semnificativă a aerului.

 Amprenta de carbon a unui pin artificial este de aproape trei ori mai mare decât a unui pin real de dimensiuni similare ars după utilizare (5,12 kg) și de șase ori mai mare decât a unui pin care va fi compostat după Crăciun (3,13 kg). Cea mai ecologică modalitate de tratare a deșeurile lemnoase este prin mărunțire și reciclare.

 În timpul creșterii, un copac natural absoarbe dioxidul de carbon din aer. Prin urmare, sunt importanți în lupta împotriva schimbărilor climatice. În schimb, pinul artificial are dezavantajele sale, chiar dacă este utilizat mulți ani, este fabricat din PVC. Reciclarea nu este imposibilă, dar este foarte dificilă și necesită o tehnologie specială.

 De aceea, dacă deja ați achiziționat un pom de crăciun artificial, experții recomandă să-i prelungiți cât mai mult ciclul de viață. Dacă nu-l mai folosiți, donați-l! Dacă alegeți unul natural, asigurați-vă că îl achiziționați de la companii locale și sunt certificați FSC. 

 Cert este că dacă vă veți ocupa de reciclare și compostare, nu e nevoie să renunțați la mireasma Crăciunului!

Sursă:

https://ethz.ch/content/dam/ethz/special-interest/baug/ifu/eco-systems-design-dam/documents/lectures/2015/master/advanced-environmental-asses/lectures/ifu-esd-msc-AESEA-PE_2011_Christmas_Tree_LCA_2015.pdf

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/dec/08/are-real-or-fake-christmas-trees-better-for-the-planet

https://www.nytimes.com/2018/11/26/business/energy-environment/fake-christmas-tree-vs-real-tree.html

Lăsați un comentariu

This Post Has One Comment

  1. Cristi

    Cel mai bine este să ai unul natural la ghiveci!