Kalandok, szemetek és Mary Poppins

Hogy áll össze ez a három? Látszólag sehogy, míg bele nem vágtunk a gólyagyűrűzésbe…
A júniusi szeszélyes időjárás miatt a Maros, Hargita és Kolozs megyébe tervezett gólyagyűrűzések több héten át tartottak. Madárgyűrűzőink sok falut bejártak, hogy 303 gólyafit „jegyezzenek el” a tudománnyal.

És kalandok – akadtak bőven már az első naptól kezdve, amikor kollégáink több mint húsz percre fennakadtak a levegőben az emelő kisebb meghibásodása miatt. És mivel épp esett, mint a Mary Poppins filmekben, előkerültek az esernyők. A Hargita megyei gyűrűzés első napján pedig 19 fiókányira futotta az emelős kocsi munkaidejéből, utána végleg elromlott.

Néhány nappal és faluval odébb, egy másik munkatársunkat fészekbe akadt női fehérnemű látványa fogadta…
Szemét? Amennyit csak szeretnétek. A gólyák fészke sajátos görbe tükröt mutat a természetben fellelhető és általunk, emberek által szétdobált szemétről. Az építéshez és tatarozáshoz műanyagpalackokat, ruhákat, zsákokat, bálazsinórokat és sokféle egyéb eldobált hulladékot használnak. Mi több, idén egyik gólyaköpetben műanyag dugót is találtunk – ami azt jelenti hogy a fiókák táplálékába is kerül emészthetetlen szemét.

Idén először jelöltünk gólyákat egy városi fészekben. A marosvásárhelyi gyerekek egy része így közelről nézhette végig a három fióka egyikének gyűrűzését. De nem csak a fiatalok lelkesedhettek, a homoródszentpáli Ida néninek régi vágya teljesült amikor egy fotó készülhetett róla és szeretett madarairól.

Reméljük hogy jövőben a gólyák gyűrűzését még többen figyelhetitek meg, kedves madárszerető barátaink!

Szóljon hozzá