Jeladós szirti sas – 1700 km néhány hónap alatt

jelados szirtiRomániában első alkalommal monitorizálnak szirti sast (Aquila chrysaetos), a Milvus Csoport által felhelyezett GPS jeladó segítségével. Tavaly a Torockói-havasokban és a Nyugati Szigethegység Natúr Parkban három sasfiókára helyeztek fel jeladót.  Az egyik fióka még a fészek elhagyás előtt leszedte a GPS adót, a többitől viszont sikeresen érkeztek az adatok megtett útvonalaikról.

Az egyik fióka a Torockói-havasokból a fészek elhagyását követően nagyon keveset mozgott. 2015 augusztus – 2016 január között rövideket repült, ritkán 1.5 km-nél többet, azonban voltak hónapok (augusztus, december) amikor nem is hagyta el a területet. Ebben az időszakban többször megfigyelték a szüleivel együtt, táplálékot kérve tőlük. Egy érdekes kivétel volt az általa megtett 110 km-es útja novemberben, amikor egy nap alatt 40 km-re repült el fészkétől. A helyzet februártól megváltozott, hosszabb utakat tett meg a sas, márciusban pedig elhagyta a területet. Ennek oka az új költési szezon lehet, a szülők ilyenkor elűzik a fiatal egyedeket a költőterületről.


A költőterület elhagyása után március-április folyamán a szirti sas nagyon sokat mozgott, különböző területeken néhány napos szüneteket tartva. A madár 1700 km-t tett meg Fehér, Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros, Maros és Szilágy megyékben. Bár a Nyugati Szigethegység egyik kedvelt helye volt, viszonylag több időt töltött Kolozs, Szilágy, Beszterce-Naszód és Máramaros dombvidékein, az Erdélyi Mezőségre és a Küküllő-mentére, Zsidve dombvidékére is ellátogatott.

A Nyugati Szigethegység Natúr Park jeladós szirti sasa hosszabb, néha 6 km-es távokat tett meg a fészek elhagyása után. Viselkedése a követező hónapokban sem változott, sokat repült viszonylag nagy, legtöbb 8 km-es távokra. Sajnos november óta nem kaptunk adatokat a madárról, amit a madár elpusztulásával vagy a jeladó meghibásodásával magyarázható.

A szirti sas Románia egyik legritkább költő ragadozómadárfaja, állományuk 90-150 költő párból áll. Lévén egy ritka madárfajról van szó és kevés romániai adattal rendelkezünk, 2001-ben a Milvus Csoport egy fajvédelmi és monitorozó programot indított.

A szirti sas a második legnagyobb Romániában költő madárfaj. Életük negyedik évében lesznek ivarérettek, a legtöbb csak öt éves korában kezd el költeni. Az első két-három fiatal évüket kóborlókként, szabad territóriumok és párok keresésével töltik. A kutatásukat megnehezíti, hogy ebben az időszakban sokat mozognak, így pár évvel ezelőtt a fiatal egyedekről alig voltak információk a teljes elterjedési területükről.

Ez a helyzet megváltozott a kis méretű GPS jeladók megjelenésével, amelyek könnyen felszerelhetők a madarak hátára és naponta többször is küldenek adatokat a madár helyzetéről.

Szóljon hozzá