Ha környezetvédelmi miniszter lehetnék…

 • Zöldített szemüvegen keresztül nézném az országomat.

Nem, nem azon a sokat emlegetett sötétzöld szemüvegen, azon keresztül nem lehet látni. Csak amolyan egyszerű zöld szemüvegen, azon keresztül látszik, hogy a természetes élőhelyeink olyan megfizethetetlen javakat biztosítanak az ország gazdasága számára, mint a víz, élelmiszernövényeink megporzása vagy a szén-dioxid megkötése. Ez a látásmód segítene abban is, hogy pl. fakitermelő és feldolgozó cégek rövidtávú profitja és az ország lakosságának a jelene és jövője között választva jó döntéseket hozzak.

 • Örülnék neki, hogy az Európai Unió kidolgozta azt a paradigmaváltást, amivel ez az erdők esetében megvalósítható. Annak még jobban örülnék, hogy ennek megvalósításához pénzt is adnak. Ez talán meggyőzi a nem zöldített szemüveges miniszter kollégáimat is, akik egy részénél csak az (ország) pillanatnyi gazdasági érdekei számítanak és nem akarják elhinni, hogy a klímaváltozás hatásai mostantól egyre hatványozottabban fognak terhet róni a gazdaságunkra.
 • Nagyon, nagyon örülnék az EU új erdővédelmi stratégiájának, mivel látnám, hogy ezzel az ország lakossága nyer, mert:
  • Végre az EU nem a fakitermelő ipart akarja kiszolgálni, hanem az embereket.
  • Az erdőt közjónak látják, ami mindenkit szolgál és nem faanyagnak, ami csak bizonyos magánérdekeket elégít ki.
  • Támogatásokból növelhetnénk erdeink területét
  • Olyan erdőkezelési módokat támogatnak, ami jobb a klímának, a természetnek és ezáltal az embernek is. Hiszen erdeink értéke nem csak a belőle eladható faanyagból áll, hanem tiszta vizet, termékeny talajokat vagy természeti katasztrófák elleni védelmet is nyújtanak számunkra.
  • Romániában ezt a stratégiát könnyen megvalósíthatjuk, hiszen nagyon sok természetes erdőnk van, amit csak meg kell őrizni és az EU az erdeink által nyújtott ökoszisztéma szolgáltatásokért fizet, amelyre rendelkezésre állnak összegek, így az országnak ez nem jelente anyagi terhet.
  • Mindez megoldható, mert az unió által biztosított KAP alapból ezeket az összegeket ki lehet fizetni közvetlenül a tulajdonosoknak. Így többek között rengeteg kis erdőtulajdonos jutna könnyen, folyamatosan jövedelemhez, anélkül, hogy kitermelné az erdőjét.
  • Az EU az átláthatóság biztosítására kidolgoz egy csúcstechnológiás felügyeleti rendszert, amelyet már nem tudnának kijátszani az országban fogyatkozni nem akaró illegális fakitermelők. Így az erdők kitermelését nem gátolná, csupán a túlkapásokat akadályozná meg.
 • Örülnék, hogy az Európai Bizottság úgy alkotja meg a minket érintő stratégiákat, hogy abba nem csak a kormányzati szerveket, hanem a lakosságot is bevonja.
  Csodálkoznék, hogy az új erdővédelmi stratégia kidolgozása során a tagállamok illetékes hatóságaival folytatott tárgyalásokon felül, hogy voltak képesek feldolgozni 19 ezer, magán emberek vagy civil szervezetek által beküldött véleményt.
 • Ha mégis úgy látnám, hogy az Európai Bizottságnak és szakmai szervezeteknek (pl. az új erdőstratégiát nyilvánosan is támogató 1000 európai haladó szellemű erdésznek) nincs igaza abban, hogy a természetes ökoszisztémák, köztük az erdők védelme összességében a legolcsóbb és legkönnyebben kivitelezhető megoldás a klímakatasztrófa elkerülésére és a biodiverzitás védelmére, akkor kidolgoznék a szakértői csapatommal egy, az ország számára könnyebben és olcsóbban kivitelezhető tervet arra, hogy megvédjem az ország lakosságát a klímaváltozás és a biodiverzités csökkenésének következményeitől.
 • És végül, ha környezetvédelmi miniszterként csak a felét meg tudnám valósítani a fentieknek, akkor annak is örülhetnék, hogy ebben az országban az emberek végre büszkék a környezetvédelmi miniszterükre és nem kellene a képen látható módon magyarázkodnom nekik:

Game On – Ne hagyjuk, hogy a klímaváltozás véget vessen a játéknak!

Szóljon hozzá