Cerb carpatin (Cervus elaphus)

S-a răspândit pe întreaga suprafaţă a ţării. Trăieşte o viaţă socială, în grup, nu are teritoriu. Hrana este constituită din lujeri, muguri, plante ierboase, plante verzi agricole. Masculii pierd cornul anual, la sfârşitul iernii. În perioada de reproducere, masculul boncăieşte (septembrie, octombrie). Ciuta (femela) naşte un viţel. Duşmanii naturali: lupul şi râsul, dar viţeii sunt ameninţaţi şi de câinii hoinari.

Semne lăsate

Este caracteristică, rareori se poate confunda cu o urmă incompletă de mistreţ. De obicei, pintenii, situaţi înalt, nu lasă urme, doar în zăpadă adâncă şi în noroi.

Urmele cerbului formează zigzag la mersul lin, dar dacă grăbeşte pasul sau la trap, acesta devine rectilinie. Paşii sunt mult mai lungi decât ale mistreţului.

Excrementele cerbului variază în funcţie de anotimp şi de hrană. Forma caracteristică de boabe permit o uşoară recunoaştere a lăsăturii cerbului. În cadrul unei grupări de lăsături, majoritatea boabelor au o formă şi mărime asemănătoare. Boabele seamănă cu cele ale căpriorului, dar sunt mai mari.