Éjjeli madarakat számláltunk

Ez a monitoring programunk egyik legkülönlegesebb, hiszen éjjel zajlik és sokszor nehéz terepi viszonyok között. Emiatt nagy területek lefedése csak azokban az években történik, amikor valamilyen országos program keretében célzott támogatást kapunk rá. Idén különlegesebb év volt hiszen immár 10 éve kezdtük ezt a felmérési programot. Éppúgy mint az előző években, az időjárás idén sem könnyítette meg a terepi felméréseinket, mégis a tavalyinál több négyzetet sikerült bejárni az önkénteseinknek.

Nagyon fontos a felmérés szempontjából, hogy évente legyenek ismételve a négyzetekben a felmérések, mivel így tudjuk pontosan nyomon követni az állományváltozásokat. Idén 21 négyzetből, 37 fajról gyűjtöttünk adatokat. Felmérőink összesen 232 ponton hallgatóztak (egy 10×10 km-es felmérési négyzetben legalább 10 megfigyelőpont van), amik közül csak 44 ponton volt teljesen csend. A leggyakoribb madárfajok idén a füleskuvik (155 megfigyelés), fülemüle (123 megfigyelés) és a kuvik (50 megfigyelés) voltak.

Köszönjük a megfigyelők és az őket segítő önkéntesek hozzájárulását: Alina Ioniță, Andreea Cîrlig, Bărbos Lőrinc, Ana-Daniela Ciocan, Mircea Brăban, Ciprian Fântână, Cristi Domșa, Dani Drăgan, Daróczi J. Szilárd, Dósa Attila, Magyari Szeréna, Emil Todorov, Kis Réka-Beáta, Domahidi Zoltán, Kovács István, Lazăr Anamaria, Liviu Cernișov, Nagy Attila, Buslig Johanna, Papp Tamás, Papp Judith, Veres-Szászka Judit, Zeitz Róbert.

Szóljon hozzá