Telelő erdei fülesbagoly monitoring program Romániában

IMG_0865

A 2009-2014 között zajló „Telelő erdei fülesbagoly-szinkron” felmérésből merített tapasztalatok alapján a „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2015 telén egy új monitoring programot indít, melynek célja a telelő erdei fülesbaglyok állományváltozásának nyomon követése.

Az erdei fülesbaglyok telelő állománya könnyen megfigyelhető és nyomon követhető a téli hónapokban használt gyülekezőhelyeiken, amelyek szélvédett helyen, a települések középpontjában találhatók, ahol az átlaghőmérséklet valamivel magasabb mint a településeken kívül. A „Telelő erdei fülesbagoly-szinkron” megfigyeléseiből a gyülekezőhelyre vonatkozóan az alábbi következtetések vonhatók le:

  • leggyakrabban a közintézmények (polgármesteri hivatalok, templomok, iskolák stb.) udvarán vannak, ahol a zavarás kicsi, de magánházak udvarán is megtelepedhetnek
  • főleg a sűrű lombozatú tuja, fenyő és fűzfajokon alakulnak ki, de jobb híján a nyírfán, gyümölcsfákon vagy egyéb lombhullató fafajok is megfelelnek a célnak
  • a tél folyamán a baglyok száma januárban éri el a maximumot

A „Telelő erdei fülesbagoly-szinkron” során felmerült problémák:

  • a gyülekezőhelyek nem állandóak – bizonyos idő elteltével vagy zavarások hatására a gyülekezőhelyek megszűnnek, feldarabolódnak vagy kisebb-nagyobb távolságokra átköltöződnek.
    (Pl.: Egy több éve nyomon követett gyülekezőhely ellenőrzésekor ha azt tapasztaljuk, hogy a baglyok eltűntek az adott helyről, annak több oka lehetséges. A zavarás következtében a madarak lemondhatnak a több éve használt gyülekezőhelyükről egy közeli településen található másik gyülekezőhely javára. Az addig használt gyülekezőhely közelében is kialakítanak egy újat, akár pár száz méterre az előzőtől! Nagyon hideg telek alkalmával a kis gyülekezőhelyek példányai átköltözhetnek nagyobb gyülekezőhelyekre, amelyek közelében valószínűleg a táplálékkínálat is jóval gazdagabb. Az madarak jelenlétét vagy hiányát egy bizonyos gyülekezőhelyen nagyban befolyásolhatja az azévi költési siker is, ami ennél a fajnál erősen fluktuál különböző években.)
  • gyülekezőhely nélküli települések – a gyülekezőhely nélküli települések talán kevésbé tűntek értékesnek, és emiatt ki voltak hagyva a felmérésből. A megfigyeléseket végezni kell a gyülekezőhely nélküli településekben is, mivel országos szinten csak így kapunk reprezentatív mintát és csak eképpen követhetjük nyomon a gyülekezőhelyek helyszíneinek esetleges változását.
  • szinkronszámolások elhagyása – a szinkronszámolás az ország különböző pontjain, különböző megfigyelők által végzett, egyazon időben történő megfigyeléseket feltételez. Erre nagyon kevés kivételtől eltekintve nem került sor a felmérés során.
  • A fentebb említett problémák megoldása érdekében szükségét érezzük egy új országos monitoring program indításának, amely különbözni fog pár dologban az előzőtől. A változtatás azért szükséges, mer a régi felmérés eredményei nem használhatók fel az állományváltozások kimutatására. Ahhoz, hogy a telelő állomány változásait nyomon tudjuk követni, ismernünk kell a különböző településeken található baglyok egyedszámait. Figyelembe véve, hogy a gyülekezőhelyek helyszínei megváltozhatnak a települések teljes lejárását javasoljuk a létező potenciális gyülekezőhelyek felderítése és az egyedszámok megállapítása érdekében. Bár kevésbé vonzó és szükségtelennek is tűnhet, de azokat a településeket is ellenőrizni kell, amelyekben nem ismert erdei fülesbagoly gyülekezőhely, ugyanis a hosszú távon történő változások csak ily módon vevődnek észre.

Elindítunk egy standard módszertan szerint zajló, önkéntes munkán alapuló, országos monitoring programot, amely keretén belül tudományos szempontból is értékes adatokat gyűjthetünk a telelő erdei fülesbaglyokra vonatkozóan. A programban részt vehet minden természetszerető személy, aki megfigyeléseivel adatokat kíván szolgáltatni a  közelében telelő erdei fülesbaglyokról. A program célja a telelő erdei fülesbagoly állományváltozásának hosszútávú nyomon követése, az általuk elfoglalt élőhelyek feltérképezése és a veszélyeztető tényezők azonosítása.

Aki csatlakozni szeretne a programhoz, írja meg Bărbos Lőrinc programkoordinátornak részvételi szándékát, illetve azon település(ek) nevét, amelyben a jövőben megfigyeléseket szeretne végrehajtani, a következő email címre: lorinc.barbos@milvus.ro .

Mielőtt részvételi szándékát kifejezné, kérjük olvassa el figyelmesen a program módszertanát.

EREDMÉNYEK

terkep-1

A program első évében felmért települések:

A piros pontok a lejárt területeket mutatják, ahol azonban nem voltak jelen telelő erdei fülesbaglyok. A zöld pontok jelzik a megtalált gyülekezőhelyeket. Ezek mérete arányos a pontok nagyságával.

Szóljon hozzá