Előrehaladások a hazai szalakóták védelmében

Bár még az év nem ért véget, és az idénre betervezett szalakótákat célzó védelmi munkákból is maradt hátra, a fő terepidény végére érve szeretnénk röviden beszámolni a 2019-es évben történt előrehaladásokról. Az ország nyugati részein élő szalakóták számára a legfontosabb, megtelepedésüket szabályozó tényező a fészkelőhelyek igen kis száma. Ennek a problémának a kezelésére, a LIFE13/NAT/HU/000081 számú, A szalakóta védelme a Kárpát-medencében projekt keretében jelentős előrelépéseket értünk el. Az erre irányuló egyik tevékenységünk a munkaterületeken kihelyezett közel 800 költőláda, mely igen nagy arányban növelte az itt megjelenő madarak gyors és sikeres megtelepedését, valamint biztonságos körülmények között történő sikeres költését. Az idei évben, a deszkaodúk mellett elkezdtük a betonit odúk kihelyezését is, melyek sokkal tartósabbnak és hosszabb életűnek ígérkeznek mint a fából készültek. Ezek a már szigetelt középfeszültségű oszlopokra lettek és lesznek kihelyezve. Ezen gyors, de leginkább rövid- és középtávon eredményeket magáénak tudó beavatkozás mellett tavaly egy hosszútávú óvintézkedés vette kezdetét, éspedig új élőhelyek létrehozása. Ennek keretében, tavaly tavasszal elkezdtük a kis erdőfoltok és facsoportok létesítesét olyan, polgármesterek és magánszemélyek által rendelkezésünkre bocsátott gyepterületeken, ahol a szalakóták számára semmiféle fészkelési lehetőség nem áll a rendelkezésre vagy ezek száma nem számottevő. A 2019-es év tavaszán lezárult munkák eredményeképpen összesen 3000 szürke nyár csemete került kiültetésre az ország négy nyugati megyéjének síkvidéki területein.
Az idén tavasszal egy mérföldkőhöz ért a hazai projekt, ugyanis hosszas egyeztetések után elkezdődött a veszélyes középfeszültségű villanyoszlopok leszigetelése és a kijelölt ezer oszlop közül már 400 madárbarát szigetelőpapucsot kapott. Az ilyen oszlopokon évente több száz madár szenvedhet áramütést, sok közülük védett, veszélyeztetett faj. Leszigetelésükkel nem csak a szalakótákat segítjük, hanem sok más olyan madárfajt is mint például kerecsensólyom vagy a kék vércse.

Folytattuk a szalakótás területeken történő illegális fakivágásokat ellenőrző tevkenységeinket a Maros-, Temes-ártéren és Körösök-menti védett területeken. Örömmel tapasztaljuk, hogy egy eset kivételével, a rendszeres területlejárás ellenére sem tapasztaltunk kihágásokat.

A májustól júliusig terjedő időszakban a projektcsapat közel ezer kiszállást végzett odúellenőrzés és szalakótagyűrűzés céljából. Idén 124 általunk, a projekt keretében kihelyezett odúban indult meg szalakótaköltés és ezek jelentős része sikeres is volt, hiszen összesen 275, túlnyomórészt fiatal madárra, került hagyományos alumínium és színes, kóddal ellátott jelölőgyűrű. A nyár folyamán sikerült négy, a tavalyi évben geolokátorral ellátott madarat is sikerült visszafogjunk. A visszatérő madarak ezekben a kis, hátizsák módjára felszerelt eszközökben rögzítették és tárolták a vonulásuk során megtett útvonalat és a telelőterületen történő mozgásaikat. Az ezekben lévő információk letöltés és értelmezés után térképre vetíthetőek lesznek, megismerve ezáltal az adott madár hozzávetőleges vonulási útvonalát.

A terepkiszállások alkalmával népszerűsítő tevékenységeket is folytattunk, mely elsősorban a projekt keretében készített, a szalakótát és az ő védelmét bemutató információs anyagok szétosztását jelentette.

Szeretnénk köszönetet mondani partnereinknek, önkénteseinknek, akik a faültetésben, odúkihelyezésben és gyűrűzésben segítettek, valamint a polgármesteri hivataloknak és azon magánszemélyeknek akik a facsoportok létrehozásában nyújtottak elengedhetetlen segítséget.

Szóljon hozzá