Európai madáratlasz bemutató

Holnap, december 3-án tartják a röviden csak EBBA2-ként emlegetett Európai Fészkelő Madarak Atlaszának on-line bemutatóját. Előtte egy hosszabb szakmai találkozó is lesz, hazai idő szerint 11-15 óra között ahol a kötet szerzői, szerkesztői beszélnek a közel egy évtizedig tartó előkészítésről, munkáról és a fontosabb eredményekről. Itt lehet majd követni.

Maga a bemutató hazai idő szerint 17 órakor kezdődik, másfél órát tart és természetesen ezt is élőben közvetítik.

Az atlasz első kiadása több mint 20 éve jelent meg, így a most megjelenő könyv összegzi az európai madarak legfrissebb elterjedési, sűrűségi és állományváltozási adatait. Az Európai Madárszámlálási Tanács által koordinált munkában 48 országból kapcsolódtak be partnerek, mintegy 120000 terepi adatszolgáltatóval. Összesen 556 fajt mutatnak be, mindegyiket szöveg, térkép és illusztrációk kíséretében. Minden leíráshoz tartozik egy 50×50 km-es elterjedési térkép, egy 10×10 km-es felbontású modellezett elterjedési térkép (222 fajra) és az utóbbi 30 évben bekövetkezett változást bemutató térkép.

Az első kiadáshoz képest jelentősen javult a romániai hozzájárulás, a Milvus Csoport és a Román Madártani Egyesület munkatársainak és önkénteseinek köszönhetően. Ehhez felhasználtuk a 2013-2017 időszakban gyűjtött madármonitoring adatokat, az adatbázisokba feltöltött alkalmi megfigyeléseket illetve kiegészítettük kifejezetten az atlasz számára gyűjtött teljes listás adatsorokkal.

A kiadvány megrendelhető a Lynx kiadó honlapjáról.

Szóljon hozzá