Elindult az afrikai „vércse-expressz” – megindult a műholdadós kék és amuri vércsék tavaszi vonulása

IMG_3733A műholdadós magyar, olasz, kazah és romániai jelölésű madarak Angola, Namíbia, Botswana és Zambia térségében töltötték a telet. Volt, hogy mind a heten egy 200 km átmérőjű körön belül tartózkodtak Botswanában, hogy aztán szétszóródjanak, és egy közel négy Romániányi területet kóboroljanak be. Március elején azután lassan északnak, Közép-Angolába, a tavaszi vonulás képzeletbeli startvonala felé kezdtek mozogni, ahol ismét összegyűltek. Az itt összeverődő hat madár közül az első öt már el is indult, így végre hamarosan megtudjuk, hogy a két, tavaly ősszel Kelet-Romániában, a Duna Delta szomszédságában található gyülekezőhelyen, már vonulásban befogott madár honnan is származik, hol van a költőterülete. Az amuri vércse a kék vércse távolkeleti megfelelője. Ez a faj délnyugat Szibéria és északkelet Kína térségeiben költ, és a „kékektől” kissé keletebbre, Botswanában, Zambiában és a Dél-Afrikai Köztársaságban telel. A még Afrikában tartózkodó két jeladós amuri vércse közül a hím „Naga” már elindult az észak-kínai költőterületre tartó mintegy 13 000 km-es úton.
A jeladós kék és amuri vércsék helyzete a dél-afrikai telelőterületen 2015 április 21.-én. A legfrissebb adatokért katt a képre.
A jeladós kék és amuri vércsék helyzete a dél-afrikai telelőterületen 2015 április 21.-én. A legfrissebb adatokért katt a képre.
Miközben a jeladós kék vércsék még csak most indulnak Afrika déli térségéből, március 31-én már sikerült megfigyelni egy öreg hímet a Vásárhelyi-puszta szélén, Orosháza térségében, viszonylag közel a magyar-román határhoz! A Partiumba szintén megérkeztek az első egyedek, április 20.-án sikerült megfigyelni őket egy Kisjenő (Arad megye) melletti költőtelepen. Forrás: Falcoproject.eu 

Szóljon hozzá