Egy új brand – „Nyárád-Küküllő menti Natura 2000 termék”

Honnan jött a brand ötlete?
Ahányszor piacra megyünk azzal a céllal, hogy helyi termékeket vásároljunk, sokszor nagyon nehéz megkülönböztetni az őstermelőket a viszonteladóktól. Szerencsére mára már ez nagyon sok vásárló igénye.
Egykori Natura 2000 terület gondnokként, azokat gazdálkodókat is szerettük volna segíteni, akik tevékenységükkel jelentősen hozzájárulhatnak a természeti értékek megőrzéséhez és sokszor személyesen csak a hátrányait érzékelik a védett területen való tevékenységnek.

Az ötletet tett követte
Egy több éves procedúra után sikerült az OSIM-nál levédeni a márkanevet, hogy a Nyárád és Kis-Küküllő menti Natura 2000 természetvédelmi területeken élők egységes védjegy alatt tudják forgalomba hozni termékeiket.
Úgy gondoljuk, hogy aki Natura 2000 területen él és tevékenykedik olyan módon, hogy eközben igyekszik a természeti értékek megőrzésére is figyelni, azzal a megtermelt javakon felül is hozzájárul a társadalom jóllétéhez.
A védjegyet olyan termékeknek biztosítjuk, amelyet a térségben termeltek, készítettek vagy dolgoztak fel és előállításuk során nem károsították a természetet.

Miért érdemes ezzel a logóval ellátott termékeket vásárolni?
A márkanévvel ellátott termékek arról biztosítják a vásárlót, hogy egy olyan terméket tart a kezében, amely egy természetvédelmi területen jött létre. Az előállítása során pedig tekintettel voltak a természeti értékek megőrzésére.
Piacokon történő vásárlás esetén tudhatjuk, hogy közvetlenül a termelőtől vásárolunk, nem pedig viszonteladótól.
Ezzel áttételesen hozzá lehet járulni természetbarát tájhasználathoz.

Hogyan lehet igényelni brand használatát?
A védjegyet olyan termelőknek biztosítjuk, akik megfelelnek az általános és az általuk igényelt termékcsoportokra vonatkozó speciális feltételeknek.

Kik igényelhetik a brand használatát?
Minden a Nyárád és Kis-Küküllő menti N2000 site-hoz (ROSPA 0028, ROSCI 0297, ROSCI 0984, ROSCI 0186) tartozó községben lakó vagy bejegyzett magánszemély (PFA), cég, egyesület stb.
A következő községek tartoznak a fenti Natura 2000 site-okhoz:
Ákosfalva, Alsóbölkény, Alsóköhér, Backamadaras, Balavásár, Bonyha, Csíkfalva, Dicsőszentmárton, Dózsa György, Erdőszentgyörgy, Erzsébetváros, Etéd, Farkaslaka, Gyulakuta, Havad, Hodos, Kórodszentmárton, Makfalva, Mikefalva, Nyárádgálfalva, Nyárádkarácsony, Nyárádmagyarós, Nyárádszereda, Nyáráremete, Parajd, Szásznádas, Szováta, Székelyécke, Vámosgálfalva.

Milyen termékekre lehet igényelni?

  • Olyan terményekre, amik a térség természeti javainak használatával vagy helyben lakók hagyományos tevékenységeinek nyomán jöttek létre.
  • Zöldség, gyümölcs, gabona, különböző természetből begyűjtött növények/termények.
  • A helyben termelt vagy begyűjtött növényekből készült termékek. (pl. kenyér, lekvárok, szörpök, teák, fűszerek, pálinka, bor stb.)
  • A helyben tartott állatok és azokból helyben készült termékek.
  • Helyben tartott állatok által termelt termékek (tej, tojás, stb.) és ezek helyi szinten történő feldolgozásából készült termékek
  • Helyben készült kézműves termékek (pl. szappan, faragás, szőttes, varrottas stb.)
  • Helyben tartott méhek által készített méhészeti termékek (pl. méz, propolisz stb.)

Részleteket IDE kattintva lehet találni.

Itt lehet letölteni a szerződést és a mellékleteket (Anexa2, Anexa3, Anexa4).

Szóljon hozzá