Egy életen át szomszédságban a gólyákkal

Minden évben megérkeznek, fészket építenek, felnevelik a fiókáikat és újból útnak indulnak. Bartha László évek óta kitartóan figyeli a sáromberki gólyákat. A fehér gólyák iránti barátsága sok mindent megélt: látta a gólyákat esőben és szélben sikertelenül próbálkozni a fészeképítéssel. Biztatta őket az első szárnycsapásokkor, de nehéz pillanatokban is volt része, amikor a fiókák elpusztultak.

Ennél jobb szomszéd nem is létezik, mondaná László, aki idéntől Románia első gólyagondnoka lett. Fő feladata, hogy az elkövetkező években figyelje és feljegyezze a gólyafészek fontosabb eseményeit: a gólyák érkezésnek dátumát, a tojások megjelenésének időpontját, a kedvezőtlen időjárást és a fészek elhagyásának időpontját. Ezek az adatok a Milvus Csoport adatbázisban lesznek összegyűjtve.

Lászlóhoz hasonlóan további 22 személy vállalt gólyagondnokságot, Maros, Hargita, Kolozs és Szatmár megyében. Ők mind olyan személyek, akiknek lakóhelyükön vagy a közelében van egy-egy gólyafészek. Számukra a fehér gólya egy kedves szomszéd, egy régi barát.
Ez a hálózat a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány támogatásával készült, a „Fehér gólya – a természetvédelmi területek nagykövete” című projekt keretében létesült.

Szóljon hozzá