Vecin de o viață cu berzele

Au venit, și-au făcut cuib, și-au crescut puii și și-au văzut de drum. Anual. Iar el le-a privit cu drag din curtea mare și rostuită. Rar a existat o pauză în relația tihnită dintre Bartha László și berzele din Dumbrăvioara. Prietenia lor de o viață este cimentată de zeci de situații. László le-a văzut în imposibilitatea de a construi cuiburi, în vânt și ploaie, le-a observat puii și le-a ținut pumnii la primele lecții de zbor. A trăit și momente grele, atunci când puii nu au supraviețuit.

Vecini mai buni ca aceste frumoase păsări nu există, v-ar spune László, care de anul acesta a devenit primul custode al berzelor din România. Va avea sarcină pentru anii care vor urma: să supravegheze cuibul și să noteze toate datele esențiale – când vin berzele, depunerea ouălor, numărul puilor, vremea nefavorabilă, dar și momentul părăsirii cuibului. Informațiile vor ajunge mai departe într-o bază de date a Grupului Milvus privind populația acestei specii din județul Mureș.

La fel ca László, mai sunt 22 de custozi în patru județe: Mureș, Harghita, Cluj și Satu Mare. Toți, oameni care au în preajma lor, dacă nu chiar deasupra porții un cuib de barză. Toți, oameni pentru care barza albă este un vecin drag, un prieten de suflet, care poartă pecetea timpului și tradiției.
Crearea acestei rețele s-a desfășurat în cadrul evenimentelor organizate în proiectul „Barza albă – ambasadorul ariilor protejate”, finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat.

Lăsați un comentariu