Mamutot neveltek a gólyák

Ugye hihetetlen? Pedig fényképpel is bizonyíthatjuk. A hírt árnyalja hogy a mamut nem a jégkorszakból időutazott a jelenbe hanem plüssanyagból készült, kicsinyített változatban. A gólyafiókák gyűrűzése közben futottunk össze vele egy nyárádszeredai fészekben. Igen aggasztó látni hogy a természetben szétdobált mindenféle szemét már a gólyák fészkeiben is jelen van.

Keserű szájízünket enyhíti, hogy a „Fehér gólya – a természetvédelmi területek nagykövete” projektünk gólyagyűrűző karavánja során három megyében összesen 434 fiókát láttunk el színes jelölőgyűrűvel. Hargita, Maros és Szatmár megye 31 településén jártunk. Kolozs és Temes megyébe is készültünk, de a viharos időjárás és az áramszolgáltató vállalatok elfoglaltsága miatt nem sikerült feljutni a gólyafészkekbe. Jövőben természetesen újra próbálkozunk.

A gólyagondnokok hálózata is körvonalazódik, többen is jelezték hogy örömmel figyelik meg és tudósítanak a szomszédukban lévő gólyafészkek eseményeiről. Reméljük hogy a lelkesedésük kitart a következő években is. Nagy köszönet illeti őket eddigi hozzájárulásukért, amivel lehetővé teszik egy naprakész adatbázis kialakítását legnépszerűbb madarunkról!

A gólyagyűrűzés a „Fehér gólya – a természetvédelmi területek nagykövete” projekt keretén belül valósult meg, a Polgár-Társ Alapítvány és MOL Románia támogatásával.

Szóljon hozzá