Az elmúlt 40 évben minden hatodik madárból egyet elveszítettünk

Az elszomorító eredményeket tartalmazó tanulmány a Pán-európai Mindennapi Madarak Monitoringja program honlapján jelent meg ahol a madárvilág fogyatkozásának okait több tényezőre vezetik vissza.

Az adatok tanúsága szerint a 80-as évektől napjainkig több mint 600 millió madár tűnt el és ennek a fogyatkozásnak a nagy része azokat a fajokat érinti, amelyek közönségesek és eddig nagyon gyakoriak voltak.

A legnagyobb veszteségeket a házi veréb (247 egyeddel kevesebb), sárga billegető (97 millió), seregély (75 millió) és mezei pacsirta (68 millió) populációi szenvedték.

Változások EU tagállamok madárfajainak állományaiban (milliós egyedszámokban kifejezve) 1980-2017 között. A nyolc legnagyobb növekedést és csökkenést mutató fajnak szerepel a tudományos neve, a többit összesítve mutatja az ábra. N a fajok számát jelenti. Zárójelben a változás mértéke millióban
Forrás: Burns F, Eaton MA, Burfield IJ, Klvaňová A, Šilarová E, Staneva A, Gregory RD. 2021. Abundance decline in the avifauna of the European Union reveals global similarities in biodiversity change. Ecology and Evolution)

Miért annyira aggasztó ez a drámai fogyatkozás ezeknél a fajoknál? Aggasztó következményei lehetnek, hiszen olyan ökoszisztéma-szolgáltatások megszűnéséhez vezethetnek, amelyek az emberek alapvető szükségleteit fedezik. Egy láncszem kisesése ezekből a rendszerekből olyan területeken vezethet súlyos következményekhez, melyekre első látásra nem is gondolnánk. A szúnyogok vagy más rovarok inváziója, vagy a mezőgazdasági termékeket tönkretevő kártevők tömeges megjelenése sokszor a fogyasztóik (mint a madarak) hiányára vezethető vissza.

Persze, azért jó híreket is közöl a tanulmány. Az európai Madárvédelmi Irányelv életbe léptetése óta sok helyen csökkent a mezőgazdaságban használt rovarirtók mennyisége. Valószínű ennek is a következménye, hogy hét ragadozómadár faj védelmi státusa javult az utóbbi években.

Az elemzés a Pán-európai Mindennapi Madarak Monitoringja program adatai és a tagállamok Madárvédelmi Irányelv alapján készített jelentései alaján készült.

Nagy örömünkre szolgál, hogy mindkét esetben a Milvus Csoport tagjai és önkéntesei által gyűjtött megfigyelések is hozzájárultak kontinens-léptékben megérteni a madarak helyzetét, populációs dinamikáját.

A részletes anyag elolvasható Pán-európai Mindennapi Madarak Monitoringja oldalán illetve ajánlunk mellé egy angol nyelvű összefoglaló filmet is.

Szóljon hozzá