Az ember égető keze

Felperzselve. Halotti csend és a korom gyászos feketéje. Valamikor zöld, most hamuszín.
Így írható le az a tájkép ami tavasszal fogad szerte az országban. A népi felfogás szerint az égetés több haszonnal is jár, a nem kívánt növények eltávolításától a talaj megerősítéséig. De, a valóságban ezek egyike sem igaz. Az égetés az adott terül állatainak pusztítását, a talaj termékenységét biztosító szerves anyag leromlását és fokozott eróziót jelent. És mindezek tetejébe, az égetés törvénytelen.
A hatóságok és szakemberek sorozatos figyelmeztetése ellenére, a terepen látható helyzet katasztrofális. A Milvus Csoport biológusai a Maros-menti Natura 2000-es természetvédelmi területek felmérése során lehangoló tapasztalatokra tettek szert. A folyó partjai a mezőgazdasági földek mentén Vajdaszentivány és Körtvélyfája helységek közelében fel vannak égetve, gyakorlatilag kiiktatva az itt élő állat- és növényfajok nagy részét. Miért? Kérdezzük magunk is.

Mélységesen elítéljük ezt a gyakorlatot és arra kérjük a gazdálkodókat, gondolkodjanak el komolyabban a felelőtlen gyújtogatás természetre gyakorolt hatásairól.

Itt egy lista amit biológusaink állítottak össze arról, hogy miért NEM szabad felégetni a földeket:

  • az elégett szerves anyagok többet nem vesznek részt a humusz (a talaj termékenységét biztosító anyag) képzésében
  • az eltávolított növényzet nem köti meg többé a talajt, szabad teret adva az eróziónak
  • ha nincs növényzet, nincs ami felszívja a nagy esők csapadék-többletét
  • ha nincs növényzet ami lassan elpárologtassa a megtartott vizet, még jobban fokozódik a szárazság
  • az égetés után hátramaradt csupasz földfelületek elősegítik az idegenhonos, invazív növények terjedését, amelyek aztán kiszorítják a hazai fajokat
  • a képződött kevés hamu NEM járul hozzá a talaj termékenységéhez. A szerves anyagok eltűnnek a füsttel gázok alakjában és nem mennek végig az ásványosodás természetes folyamatán (aminek a végére a növények számára is felvehető szervetlen anyagok képződnek)
  • az ellenőrzés nélkül hagyott tüzek, főleg szárazság idején, könnyen átterjednek a szomszédos területekre, még nagyobb kárt okozva.

A Milvus Csoport, megfelelő dokumentációval alátámasztva, jelezte a gyújtogatásokat a Környezetvédelmi Őrség megyei kirendeltségeinél. Az esetek egy részében ügyészségi nyomozás indult.
Ha benneteket, Önöket is zavarják a felelőtlen gyújtogatások, javasoljuk a felelős civil hozzáállást! Könnyen lehet jelezni a Környezetvédelmi Őrség on-line bejelentő felületén, megadva a pontos helyszínt, időpontot és bizonyító fényképeket is csatolhatunk.

Szóljon hozzá