Vegyen részt a Téli ragadozómadár monitoring programunkban!

A Téli ragadozómadár monitoring program 2006 óta fut éves rendszerességgel. A legfontosabb célkitűzése a Romániában telelő ragadozómadarak és nagy őrgébicsek állományának a hosszú távú vizsgálata, de a program révén képet kaphatunk a nálunk telelő fajok földrajzi elterjedéséről és gyakoriságáról is. A felméréseket önkéntesek végzik, akiknek mindössze egy távcsőre és a nálunk telelő gyakori ragadozómadarak meghatározásához szükséges minimális gyakorlatra van szükségük. Bár némileg változó régiónkét, de az ország legnagyobb részében a következő fajok felismerésére elengedhetetlen: egerészölyv (Buteo buteo), gatyás ölyv (Buteo lagopus), kékes rétihéja (Circus cyaneus), héja (Accipiter gentilis), karvaly (Accipiter nisus) illetve vörös vércse (Falco tinnunculus).

A felmérés telente két kiszállásból áll, november 29. és december 12., illetve február 7.-20. között. A megfigyeléseket évente meg kell ismételni. A számolás gyalogosan történik egy előre meghatározott útvonalról. A minimum 5 km-es útvonalak kiválasztása közösen történik a program koordinátorával. A részletes módszert, a kitöltő ívet illetve más részleteket ITT lehet megtalálni.

Szeretnénk ugyanakkor röviden összefoglalni a tavalyi év eredményeit is. A múlt télen relatíve sok útvonalról érkeztek megfigyelések (1. ábra), amiért ez úton is köszönetet szeretnénk mondani a megfigyeléseket végzőknek. Örvendetes, hogy az ország nyugati részében az utóbbi években megnőtt a bejárt területek száma, illetve a múlt télen az ország déli részén is enyhe növekedés volt észlelhető. Reméljük ezek a tendenciák a jövőben is kitartanak. Ugyanakkor, Moldvából, ahol tradicionálisan több szakasz kerül rendszeresen felmérésre, mindössze egyetlen útvonalról érkezett megfigyelés. Összességében elmondható, hogy a lefedettség Erdélyben és az ország nyugati részében jobb (bár még itt is vannak elég nagy lefedetlen területek), de a Kárpátokon kívüli területekről sokkal több, rendszeresen végzett megfigyelésre lenne szükségünk.

A múlt télen, főleg az első kiszálláskor, az észlelt ragadozómadarak száma is az átlagosnál magasabb volt (2. ábra, 1. táblázat). Sikerült egy új ragadozómadár fajjal is bővíteni a program fajlistáját, ugyanis mindkét kiszálláskor megfigyelésre került 1-1 parlagi sas (Aquila heliaca).

Áprilisban részt vettünk a European Bird Census Council (EBCC) által szervezett Bird Numbers 2019 konferencián a portugáliai Evorában. Itt egy poszteren mutattuk be a program eddigi eredményeit. A poszter ezen ITT tekinthető meg.

A program sikere az Ön részvételén is múlik. Járuljon hozzá megfigyeléseivel ehhez a tudományos kutatáshoz!

Ha szeretne csatlakozni, kérjük lépjen kapcsolatba Kovács Istvánnal az istvan.kovacs(at)milvus.ro email címen.

Szóljon hozzá