Al 50-lea pui de urs

În 23 aprilie am preluat din satul Idicel, județul Mureș, un pui de urs brun, o femelă de aproximativ 3 luni. Ursoaica fusese alungată de câini, iar puiul s-a urcat într-un copac, în intravilanul satului. După ce a rămas cocoțat pe copac toată noaptea și în dimineața următoare, puiul a fost recuperat în siguranță de către săteni și predat asociației locale de vânătoare. Deși era epuizat, stresat și flămând, puiul era perfect sănătos. Pentru a ne asigura că era într-adevăr nevătămat, animalul a fost totuși ținut sub observație timp de câteva zile de către specialiștii asociației Vets4Wild. În 26 aprilie, puiul a fost predat Centrului de Reabilitare pentru Urși Orfani Bear Again, pentru a începe un lung proces de reabilitare, alături de alți urși orfani de vârsta lui. La sfârșitul acestui proces, cel mai probabil în august-septembrie anul viitor, va fi eliberat înapoi în sălbăticie.

Puiul nu a necesitat niciun fel de tratament sau intervenție medicală, din fericire, și trebuie să spunem că, pentru noi, are o însemnătate cu totul specială. Acesta a fost cel de al 50-lea pui de urs care a ajuns în îngrijirea comună a Grupului Milvus și a Vets4Wild! Prima noastră intervenție de acest fel am avut-o în 2011. În ultimii 12 ani, am salvat pui de urs ținuți ca și animale de companie sau care au căzut victime ale accidentelor rutiere. Unii au fost recuperați de pe marginea drumurilor cu trafic intens, alții au rămas orfani după ce mamele lor au fost lovite de mașini sau de trenuri. Unii au fost scoși din bârlogurile lor de oameni, după ce ursoaicele i-au abandonat din cauza deranjului uman intenționat sau nedorit (de pildă, exploatările forestiere pe timp de iarnă sau vânătoarea la goană a mistreților), alții au fost recuperați de pe copaci, din diverse sate, după ce ursoaicele au fugit sau au fost alungate. Vârsta lor a variat între 3 săptămâni și 9 luni, greutatea între 2 și 40 de kilograme. Unii erau perfect sănătoși, iar alții au avut nevoie de îngrijire medicală veterinară de specialitate, pentru diverse probleme de sănătate – de la membre fracturate la deshidratare, malnutriție, infecții bacteriene, probleme neurologice, inclusiv pareză și insuficiențe de organe. Pe parcursul operațiunilor de salvare am colaborat cu personalul a mai multor asociații de vânătoare, ocoale silvice, Gărzi de Mediu și Agenții de Protecție a Mediului, pompieri, echipe de Salvamont, polițiști și simpli cetățeni deopotrivă, din mai multe județe. În timpul acestor intervenții, asistența Asociației Vets4Wild a fost extrem de valoroasă. Odată ajunși în custodia noastră, puii au fost îngrijiți în cooperare cu personalul Vets4Wild, care a creat chiar și o formulă specială pentru hrănirea puilor mai mici.

Ne-am străduit ca toți puii să petreacă cât mai puțin timp în custodia noastră. Din cei 50 de pui care au ajuns la noi, 48 au fost predați Centrului de Reabilitare pentru Urși Orfani Bear Again (doi pui au suferit de boli incurabile – unul a trebuit să fie eutanasiat, iar celălalt a murit la scurt timp după ce a ajuns în grija noastră). Odată ce puii ajung la Bear Again, ei sunt plasați în compania altor pui orfani de vârsta lor, într-o serie de țarcuri întinse pe suprafețe mari, împădurite, înconjurate atât de gard tradițional, cât și electric. De îndată ce pot consuma alimente solide, orice contact cu oamenii este complet eliminat (facilitățile și zona generală nu pot fi vizitate), pentru a preveni obișnuirea animalelor cu prezența umană. Din acel moment, animalele sunt hrănite de la distanță, cu ajutorul unei drone, pentru a-i împiedica să asocieze mâncarea cu oamenii. Ei cresc explorându-și habitatul natural și jucându-se în grup. Își petrec prima iarnă la Bear Again, în bârloguri pe care și le sapă ei înșiși. Sunt eliberați înapoi în sălbăticie în anul următor, la sfârșitul verii sau începutul toamnei, când hrana naturală este cea mai abundentă.Pe această cale am dori să le mulțumim tuturor celor cu care am colaborat de-a lungul celor 11 ani, pentru a le oferi acestor pui o nouă șansă la viață!

Lăsați un comentariu

This Post Has 2 Comments

  1. Dan

    Respect, oameni buni. Asa, putini cati mai sunteti.