2023 egy mentési akcióval kezdődött

Január 1-én Domokos Csaba kollégánkat a Maros megyei Környezetvédelmi Őrség értesítette egy orvvadász által kitett hurokba befogott fiatal medvéről a Görgényi-hegységben, Dulcea település felett. A bocsot egy illegális fakitermelés után kutató környezetvédelmi aktivista fedezte fel. Az illető azonnal riasztotta a hatóságokat az országos segélyhívó telefonszámon keresztül. Kollégánk Borka-Vitális Levente állatorvossal (Vets4Wild) együtt kiszállt a helyszínre. A mentőakciót a csendőrség, a rendőrség, a környezetvédelmi őrség, a helyi vadgazdálkodó vadőrének és a regionális állategészségügyi igazgatóság képviselőjének jelenlétében hajtották végre. Az egy éves, körülbelül 40 kg-os nőstény bocsot gyorsan elaltatták és kiszabadították a hurokból.

Miközben szabadulni próbált a nyaka és az egyik mellső lába köré szorult hurokból, az állat súlyos sérüléseket szenvedett el a nyakán és a hónalj tájékán. Az állatorvos fertőtlenítette a sebeket, majd elnyújtott hatású antibiotikummal és gyulladáscsökkentő gyógyszerrel kezelte a kis medvét.

Mivel az eset a hegyekben történt, emberi településtől messze, az állatot a helyszínen hagyták, hogy magához térjen az altatásból. A beavatkozás után a csendőrség a közelben maradt, késő estig biztosítva a helyszínt.

Később megerősítették, hogy a bocs körülbelül négy órával az altatás után ébredezni kezdett. Január 2-án a helyi vadőr visszament a helyszínre, alaposan átfésülte  a területet, és szintén megerősítette, hogy a bocs elhagyta a környéket. Jó esély van arra, hogy a medvebocs teljesen meggyógyuljon – bár a vágások mélyek voltak, a sérülések nem voltak életveszélyesek, és az állat jó fizikai állapotban volt. A beavatkozás alatt az anyamedvét nem észlelték a környéken – de a bocsnak akkor is jó esélye van a túlélésre, ha nem sikerül újból találkoznia az anyjával (az anyja a párzási időszak kezdetén, áprilisban vagy májusban valószínűleg úgyis elhagyta volna).

A hurokba esett bocstól körülbelül 30 méterre, egy másik hurokban egy, a nyakánál megszorított, elpusztult, hozzávetőlegesen két éves nőstény farkast találtak. A farkas körülbelül 24-48 órával korábban pusztulhatott el.

Az esetet követő napokban egyes sajtóhírekben és az esetet taglaló közösségi médiás bejegyzésekben az a narratíva kezdett el terjedni, hogy a hurkokat a medvék által okozott károkat megelégelő helyiek szerelték ki. Ezek a történetek, egyrészt próbálták, egy adott mértékben, igazolni az orvvadászatot, mint kétségbeesett, végső megoldást az emberi tulajdonban okozott medvekárok megelőzésére. Másrészt, ez a narratíva – közvetve vagy közvetlenül – a nagyobb medvevadászati keretek kibocsátásáért lobbizott. Valójában ezek a hurkok nem medvéknek voltak kiszerelve, hanem patások (őzek, vaddisznók vagy gímszarvasok) húsukért történő elejtésére – ami meglehetősen gyakori jelenség Romániában. Ezt azért tudjuk, mert:

  • a két hurkot vékony fákhoz kötötték. Egy 3-4 éves medve könnyedén eltörte volna ezeket a fákat és kiszabadult volna, nem is beszélve egy nagyobb medvéről.
  • a hurkokat valamikor az elmúlt két hét folyamán szerelték ki (két héttel az eset előtt a környéken vaddisznó hajtóvadászat volt, akkor a hurkok még nem voltak ott). A kifejezetten medvéket célzó hurkokat nem a téli időszakban, az állatok téli álmának idején szerelik ki (a populáció egy része már visszavonult telelni, még egy olyan enyhe télen is, mint amilyen a mostani), hanem abban az időszakban, amikor a medvék a legtöbb kárt okozzák. Emellett, 2022 őszétől kezdődően a medvék által okozott károk a térségben rendkívül kicsik voltak, a medvék számára elérhető bőséges természetes tápláléknak (rendkívüli bükkmakk termés) köszönhetően.

Mindezeken túlmenően, az orvvadászok által használt hurkok és egyéb szerkezetek nem szelektívek. Ez volt a 15-ik medve amelyet 2011 óta a Vets4Wild-dal, a helyi vadgazdálkodókkal és más hatóságokkal együttműködve mentettünk ki az orvvadászok hurkaiból.

Szóljon hozzá