A gyermekek jelentik a jövőt, de a jövőjük attól függ, hogy mire tanítjuk őket

Egy társadalmat az alapján lehet megítélni, hogy mit tesz a gyermekeiért. Amit ma megtanítunk a gyermekeinknek, az nemcsak az ő jövőjüket, hanem a világ jövőjét is befolyásolja. Ezért nagy hangsúlyt fektetünk a környezeti nevelésre, amelynek révén a gyerekek megismerik, megszeretik és következésképpen tisztelik a természetet.

Ahogy teltek az évek, úgy nőtt az érdeklődés – a pedagógusok, szülők és a gyerekek részéről egyaránt – a minket körülvevő természeti értékek megismerése iránt. A számok sokatmondóak: 2022-ben megduplázódott a minket rendszeresen, havonta egyszer meghívó óvodai és iskolai csoportok száma. A rekordot ebben a tekintetben a marosvásárhelyi Dacia Gimnázium egyik osztálya tartja, ahol immár ötödik éve tartunk környezeti neveléses tevékenységeket. További 24 tevékenységet tartottunk idén Maros megyében, kezdve Marosvásárhelyen, Koronkán, Szászrégenben és sorolhatnánk tovább.

Három különleges kirándulást is szerveztünk. Jártunk az Ilva völgyében és Szalárdtelepen, ahol megismertük az ottani élőhelyeket és fajokat. A nyárádszentsimoni Sérült Vadállatok Rehabilitációs Központjába tett kirándulásunkon a gyerekek testközelből láthatták a központ betegeit, és megismerkedhettek a sérült állatok megmentéséért végzett munkánkkal. Ne feledkezzünk meg a dedrádi erdei kirándulásról sem, ahol madarakat gyűrűztünk és kalandos napot töltöttünk a gyerekekkel és szüleikkel.

Meséljünk egy kicsit a két táborról. A szászágotai gyerekek 4 napot töltöttek a Brassó megyei  Boldogvárosban, ahol kincskeresésen vettek részt, a baglyok titkos életét kutatták, túráztak és megtanultak állatnyomokat felismerni.

 A Szenétén töltött hét, amelyet az Activity Box pályázat nyertesei számára szerveztünk, különleges volt számunkra és a jelenlévők számára egyaránt. Nehéz lenne felsorolni mindent, de többek közt rákot horgásztunk, meglátogattuk a Sugó-barlangot, kreatív műhelymunkát végeztünk, pókfajokkal és sok-sok mással ismerkedtünk. A Vaslábi láp védett területen csodás élményben volt részünk az éppen virágzó szibériai íriszek között.

Ez még nem minden. Meghívást kaptunk a Maros Megyei Múzeumba, a Maros Megyei Könyvtárba, a Vibe Fesztiválra, a marosvásárhelyi civil szervezetek vásárára, a Caritas által szervezett önkéntes börzére, és a lista folytatható.

Összefoglalva, 2022 megerősítette meggyőződésünket, hogy van érdeklődés a környezeti nevelés iránt, ami boldoggá tesz minket, és reményt ad arra, hogy a jövő generációi értékelni fogják az őket körülvevő természetet.

Szóljon hozzá