A hónap kihívása az OpenBirdMaps-en

3, 2, 1, start! Mától arra kérünk, hogy szánj naponta néhány percet a madarak megfigyelésére.

A felhívás lényege

Jegyezz fel legalább 30 madárfaj megfigyelést a március hónap 31 napjából minimum 15 napon keresztül és töltsd fel őket az OpenBirdMaps (OBM) adatbázisba!

Határozatlan vagy? Íme néhány gondolat amitől kihívásunk vonzó lehet számodra:

  • kellemes kikapcsolódás és a hétköznapi gondoktól való elszakadást jelenthet a természet megfigyelésére szánt idő
  • érdekes viselkedési formákat figyelhetsz meg a madárfajokon ha jobban figyelsz rájuk
  • jobban megismered a lakóhelyed vagy kedvenc kirándulóhelyeid madarait
  • megtanulsz felismerni új madárfajokat. A mobiltelefonos alkalmazásunk segíthet gyakorolni. Olvass róla bővebben itt.
  • hozzájárulsz a romániai madárfajok kutatásához és védelméhez. Az OpenBirdMaps egy nyílt adatbázis, része az OpenNatureMaps közösségi kutatási kezdeményezésünknek.

És, utoljára hagytuk: amennyiben a szerencse is melléd szegődik a kihívást teljesítők egyike 100 lej értékű Mormota vásárlási utalványt vihet haza. A nyertest április 2-án sorsoljuk ki.

Még mindig gondolkodsz rajta? Segítünk további lehetséges kérdések megválaszolásával:

  • Hol végezhetek megfigyeléseket?

Bárhol. Az erkélyről, városi parkban, erdőben, kertben, stb. Meglátogathatod minden nap ugyanazt a helyet vagy felkereshetsz naponta újakat. Engedj teret a kíváncsiságodnak!

  • Minden nap 30 különböző fajt kell feljegyeznem?

Nem. Egy megfigyelés = egy faj és a hozzá tartozó egyedszám (ami egy lehet szám 1-től 999999-ig), amit egy helyen, egy adott időpontban jegyzel fel. A ráfordított idő, a fajfelismerési tudásod és a területen jelenlévő fajok sokfélesége függvényében változó számú fajt figyelhetsz meg. Kereshetsz naponta minél több fajt vagy bejárhatsz több helyet és feljegyezheted annak a 2-3 fajnak az egyedeit amelyeket biztosan felismersz. Csak arra figyelj, hogy ugyanazokat a madarakat ne jegyezd fel közvetlenül kétszer egymás után. Egy távcső mindenképp hasznos lesz a madárfajok pontos meghatározásához.

  • Hogy kerülnek a megfigyelések az OpenBirdMaps adatbázisba?

Legegyszerűbb ha a telefonodra telepíted az OpenBioMaps alkalmazást. Itt találsz bővebb leírást a használatáról. Az adatbázis használatához szükséged lesz egy felhasználónévre. Ehhez el kell küldened e-mail címedet ami alapján létrehozzuk felhasználói belépődet. Ha nem sikerül letölteni az alkalmazást vagy gondok merülnek fel használata közben, fordulj hozzánk bátran!

További kérdéseidet felteheted az OpenBirdMaps Facebook oldalán vagy írhatsz közvetlenül kollégáinknak: Alina Ioniță alina.ionita@milvus.ro vagy Szabó D. Zoltán zoltan.d.szabo@milvus.ro.

Szóljon hozzá