Fedezd fel és használd az OpenBioMaps alkalmazás új kiadását!

A tavaly útjára indított OpenBioMaps telefonos alkalmazás igen hasznosnak bizonyult az általunk kezelt adatbázisokba (OpenBirdMaps – OBM, OpenHerpMaps – OHM és OpenMammalMaps – OMM) kerülő megfigyelések rögzítésére.

A nemrég megjelent 1.8.13-as változat új és könnyen kezelhető lehetőségekkel bővült:

(1) Könnyebben elérhető űrlapok

Ezentúl párhuzamosan több űrlap is rendelkezésedre állhat az alkalmazás kezdő oldalán. Ezek lehetővé teszik a monitoring módszerrel vagy alkalmi megfigyelések révén gyűjtött adatok rögzítését bármelyik adatbázisba (OBM, OHM, OMM). Ebben az útmutatóban tudhatsz meg többet az űrlapok kezeléséről.

(2) Értesítések közvetlenül az alkalmazásban

A rendszer által küldött üzeneteket jelzi az alkalmazás. Az üzenőgombra kattintva egyből átirányít a honlapra, ahol elolvashatjuk őket.

(3) Gyorsabb GPS helyzetmeghatározás

Az űrlapokban használt GPS jel frissítési gyakorisága beállítható 1 másodpercre a Beállítások menüpontnál. Ezzel gyorsabban azonosítja az alkalmazás a GPS jelet és határozza meg a megfigyelő helyének földrajzi koordinátáit. A gyakori jelfrissítés nagyobb energiafogyasztást eredményezhet.

(4) GPS nymvonal rögzítés

Dolgozunk a megfigyelés alatt bejárt útvonal (track) rögzítésén. Egyelőre a Térkép menüpont alatt jeleníthetjük meg őket.

(5) A megfigyelések megjelenítése térképen

Az általunk rögzített megfigyelések közvetlenül az alkalmazásban jeleníthetőek meg térképen.

(6) Könnyebben módosítható listák

A listaszerűen gyűjtött adatokat módosítani lehet a listagyűjtés ideje alatt is. Ha egy faj véletlenül kimaradt, a lista lezárása után (de az adatok szinkronizálása előtt) is hozzáadható. Ehhez másolnunk kell egy meglévő adatot (a dupla négyzetes gomb használatával), majd a faj, egyedszám, hely, stb. módosításával menthetjük.

A listás adatokat a Felvett adatok részben külön színkódok jelölik.

(7) Az adatok könnyebb exportálása

A felvett adatokat exportálhatjuk közvetlenül az alkalmazásból .csv kiterjesztéssel.

Ha még nem telepítetted az alkalmazást vagy nem frissült automatikusan, töltsd le a Google Play-ről.

Itt olvashatsz további információkat a mobiltelefonos alkalmazásról.

Szóljon hozzá