Este mai cald? Construiește-ți cuibul repede!

Perioada de reproducere a păsărilor începe mai repede și durează mai puțin din cauza schimbărilor climatice, dovedește o cercetare recentă. Durata perioadei de reproducere reflectă prezența sau absența condițiilor potrivite. Dacă este mai scurtă decât de obicei, ceva lipsește, în timp ce, dacă este mai lungă, totul este disponibil.

Reproducerea păsărilor este un proces foarte complex. Pentru a avea succes, trebuie să-și planifice perioada pentru a coincide cu timpul abundenței maxime de hrană. Dat fiind vremea imprevizibilă cauzată de încălzirea globală, asta nu este o sarcină ușoară. Alegerea perioadei corespunzătoare este cheia supraviețuirii.

Conform cercetării publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, speciile de păsări încep perioada de reproducere în medie cu 4,6 zile mai devreme, iar perioada a fost scurtată cu 1,7 zile față de acum 43 de ani. În același timp, temperatura medie anuală a Finlandei a crescut cu 0,8°C – 1,6°C.

Pentru a obține o imagine exactă cu privire la răspunsul păsărilor la efectele schimbărilor climatice, cercetătorii finlandezi și americani au examinat peste 820.000 de date de reproducere, a șaptezeci și trei de specii de păsări din regiunea boreală a Finlandei.

Conform rezultatelor, o treime din specii și-a scurtat perioada de reproducere în cel puțin o zonă bioclimatică. Fenomenul a fost observat mai ales în cazul speciilor sedentare sau a celor care migrează pe o distanță scurtă. Aceste specii, de regulă, se reproduc mai devreme și pe o perioadă mai scurtă de timp decât speciile migratoare de distanță lungă. Cercetătorii susțin că speciile care răspund mai rapid la schimbările mediului, se pot adapta cu mai multe succes la noile condiții cauzate de încălzirea globală.

Identificarea unor ajustări, chiar și atât de mici, este foarte importantă deoarece pot provoca reacții complexe în ecosisteme. Perioada de reproducere modificată a speciilor de păsări poate schimba prezența în timp a acestora afectând, astfel, ecosistemele în întregime.

Lăsați un comentariu