Melegebb van? Gyorsan rakj fészket!

Korábban és rövidebb ideig költenek a madarak az éghajlatváltozás következtében. – bizonyítja egy nemrég megjelent kutatás. A költési periódus hossza a hozzá szükséges  feltételek bőséges meglétét vagy hiányát tükrözik. Ha a megszokottnál rövidebb, akkor valami hiányzik, míg ha hosszabb, akkor akkor minden bőségesen elérhető.

A madarak szaporodása igen összetett folyamat. Ahhoz, hogy sikeres legyen, költési időszakukat a legbőségesebb táplálék ellátottság időszakára kell ütemezniük. Ez, a globális felmelegedés okozta szeszélyes időjárás közepette nem is egy egyszerű feladat. Pedig a megfelelő időzítés, a túlélés záloga lehet.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent kutatás szerint a madárfajok átlagosan 4,6 nappal hamarabb kezdik költési periódusukat és ez ugyanakkor 1,7 nappal rövidebb is, mint 43 évvel ezelőtt. Ez idő közben Finnországban, ahol a kutatást végezték az éves átlaghőmérséklet 0,8-1.6 C közötti értékkel nőtt.

Ahhoz, hogy pontos képet kapjanak a madarak éghajlatváltozásra adott válaszáról, finn és amerikai kutatók, a finnországi boreális régió hetvenhárom madárfajának, több mint 820 000 költési adatát vizsgálták meg.

A kutatás eredménye szerint a fajok egyharmada legalább egy bioklimatikus zónában lerövidítette költési periódusát. A jelenséget főként az állandó és a rövidtávú vonuló fajoknál figyelték meg, pedig ezek, hosszútávú vonuló társaikhoz képest is tipikusan korábban és rövidebb ideig költenek. A kutatók szerint, azok a madárfajok, amelyek gyorsabban reagálnak a környezeti változásokra sikeresebben tudnak alkalmazkodni a globális felmelegedés okozta új feltételekhez is.

Az ehhez hasonló, látszólag kis, kiigazítások azonosítása igen fontos, hiszen a természet összetett rendszerében komplex reakciókat válthatnak ki. A madárfajok megváltozott szaporodási periódusa átalakíthatja előfordulásukat, befolyásolva ezzel a teljes ökoszisztéma kapcsolati hálóját.

Szóljon hozzá