Al doilea transmițător satelitar montat pe un șoim dunărean din România

La data de 1 iunie 2012, în cadrul unei acțiuni coordonată de Grupul Milvus, a avut loc cea de-a doua montare a unui transmițător satelitar pe un șoim dunărean (Falco cherrug) în România. Aceste activități au ca scop cunoașterea și adunarea informațiilor despre viața acestor șoimi. Prin urmărirea mișcărilor șoimilor, ornitologii descoperă factori periclitanți pe care păsările îi pot întâmpina în deplasările lor, și toate aceste informații sunt folosite pentru a lua măsurile corecte de protejare a acestei specii.

Foto: Socrate Adrianopolit

Femela juvenil de șoim dunărean pe care s-a montat acest transmițător a fost botezată Thea. Pentru că șoimii nu își construiesc propriul cuib, părinții lui Thea și-au ales un cuib abandonat de corb la începutul primăverii unde au început să depună ouăle și să clocească. Din cauza distrugerii habitatelor de la noi din țară, în special a tăierii arborilor solitari bătrâni din zonele deschise de câmpie, șoimii dunăreni sunt nevoiți din ce în ce mai mult să folosească pentru cuibărit liniile de înaltă tensiune ale rețelelor electrice. Thea și sora sa de aceeași vârstă, sunt deocamdată singurii pui din acest an de la noi din țară despre care avem cunoștință.

Nu peste mult timp, după ce Thea va părăsi cuibul, veți putea urmări on-line deplasările ei accesând link-ul către site-ul oficial al proiectului nostru:
http://sakerlife2.mme.hu/ro/content/pasari-cu-transmi%C8%9Batoare-satelitare

Pentru mai multe detalii despre desfășurarea acestei acțiuni, vă invităm să accesați următoarea pagină: http://sakerlife2.mme.hu/ro/content/al-doilea-transmi%C8%9B%C4%83tor-satelitar-montat-pe-un-%C8%99oim-dun%C4%83rean-din-rom%C3%A2nia

Lăsați un comentariu