Electrocutarea, cauza morții multor păsări

Un nou caz readuce în discuție efectele pe care le pot avea liniile electrice asupra păsărilor. La marginea satului Bâlc din județul Bihor, colegii noștri ornitologi au găsit 3 berze pierite, două lângă un stâlp de electricitate, iar al treilea agățat de fire. Unul dintre acestea avea montat un transmițător satelitar, prin care ornitologii din Polonia urmăreau traseul de deplasare a păsării. Transmițătorul a fost demontat de către noi și restituit colegilor polonezi.

Din nefericire interacțiunile negative dintre păsări și rețeaua de electricitate sunt tot mai frecvente, în special în perioada migrației, dar nu numai. O situație și mai gravă se înregistrează, în fiecare an în apropierea gropii de gunoi a municipiului Oradea. Fiind un loc neacoperit, este frecventat de numeroase specii de păsări. În proximitatea gropii există numeroși stâlpi de medie tensiune neizolate care provoacă un adevărat măcel, în special în rândul păsărilor de talie mare, cum este barza.  La o singură vizită făcută de ornitologii noștri la această locație au fost găsite fără suflare 24 de ciori de semănătură, 10 berze albe, o coțofană, un pescăruș cu picioare galbene și un șoim călător.

Zona din vecinătatea gropii de gunoi din Oradea

Pentru a avea o imagine clară cu privire la dimensiunea acestui fenomen, toți iubitorii de animale pot înregistra asemenea cazuri în baza de date OBM, indicând locația și specia găsită.

Contactul nedorit dintre păsări și firele de medie tensiune este păguboasă atât pentru animale, care, odată curentate pierd orice șansă de supraviețuire, dar și pentru compania de electricitate, întrucât păsările pot scurtcircuita rețeaua, pricinuind pagube însemnate și periclitând deservirea clienților.

Există soluții pentru a evita aceste cazuri tragice. Unul dintre acestea este izolarea porțiunilor periculoase ale stâlpilor. În cadrul unui proiectului „Conservarea dumbrăvencei în Bazinul Carpatic (LIFE13/NAT/HU/000081)ˮ, în perioada 2019-2020 am reușit să transformăm 1.000 de stâlpi, care astăzi sunt sigure pentru păsări.

O altă modalitate este împământarea liniilor, ceea ce am reușit în cadrul unui alt proiect, în zona transfontalieră Salonta-Békéscsaba, măsură de pionierat pentru singura populație viabilă de dropii din țară.

Este nevoie de implicarea tuturor factorilor responsabili, dacă dorim să protejăm speciile de păsări!

Lăsați un comentariu