Efectele nocive ale artificiilor

Artificiile sunt elemente importante ale sărbătorilor la nivel global, însă se cunosc puține lucruri despre efectele acestora asupra faunei sălbatice. Cercetări mai vechi au arătat că artificiile lansate la trecerea dintre ani determină păsările să abandoneze în masă zonele în care se lansează aceste artificii. Deși reprezintă doar 3,8% din populația umană totală a UE, Olanda este responsabilă pentru 22% din toate artificiile importate în UE: o dovadă a unei tradiții deosebit de puternice în materie de artificii. 

Cea mai recentă cercetare realizată tot în Olanda, de către Bart Hoekstra de la Universitatea din Amsterdam a arătat faptul, că în medie, aproximativ de 1000 de ori mai multe păsări erau în zbor în noaptea de Revelion decât în alte nopți. Tulburarea cauzată de artificii scade odată cu distanța, cel mai pronunțat în primii cinci kilometri, însă activitatea generală de zbor a rămas de zece ori mai intensă la distanțe de până la aproximativ 10 km. Cei mai afectați au fost păsările de talie mare.

 Densitatea păsărilor în zbor în timpul Revelionului (roșu) și în cinci nopți obișnuite (albastru) în funcție de distanța până la focurile de artificii.

După detonarea sincronizată a artificiilor, păsările rămân în aer timp de 45 de minute până la 1 oră. Această tulburare cauzează un consum foarte mare energie pentru zbor, ceea ce ar necesita, probabil, alocarea unei cantități mai mari de timp și energie pentru hrănire în zilele următoare. Indicatorii de stres, precum ritmul cardiac și temperatura corporală, pot rămâne crescuți timp de câteva ore după încetarea artificiilor.

În Europa majoritatea orașelor au decis, și în acest an să sărbătorească Revelionul prin lansarea articolelor pirotehnice. În Olanda însă, probabil și ca urmare a cercetărilor recente din ce în ce mai multe localități decid să organizeze evenimente fără focuri de artificii, înlocuindu-le cu spectacole cu laser.

În România singurul oraș care a anunțat, până acum că renunță la artificii, a fost Sibiu, unde trecerea dintre ani va fi sărbătorită cu muzică.

Facem un apel către toți cărora le pasă de natură și bunăstarea animalelor, indiferent dacă vorbim de animale de companie sau specii sălbatice să sărbătorească Anul Nou într-un mod în care nu cauzează suferință acestor animale.

Lăsați un comentariu