Cuiburile mai multor perechi de ereți suri se află în pericol. Specia este printre cele mai rare răpitoare cuibăritoare din România

IMG_1289
Eretele sur (Circus pygargus)
Eretele sur Circus pygargus  este o specie de pasăre răpitoare migratoare. Aria sa de distribuție este una destul de largă, care ține de la Peninsula Iberică până în vestul Mongoliei. Iernează în Africa și India. Este o specie tipică de șes, însă în anumite regiuni poate urca pe platouri până la 1500 m altitudine. Distribuția speciei în România nu este foarte bine cunoscută, dar numărul perechilor cuibăritoare probabil este mult sub 100. Una dintre cele mai grave probleme care periclitează eretele sur este transformarea pajiștilor naturale în terenuri arabile, deoarece succesul de cuibărit al speciei în astfel de habitate este foarte scăzută datorită ratei ridicate de mortalitate a puilor cauzată de recoltarea cerealelor. De obicei majoritatea puilor de ereți suri sunt departe de a fi apți de zbor în perioada în care începe recoltarea cerealelor păioase. În urmă cu câteva zile, un coleg de-al nostru din Ungaria, Dl. Marik Pál ne-a anunțat că a găsit câteva teritorii ocupate de aceste păsări la Salonta, jud. Bihor, aproape de granița cu Ungaria. Prezența speciei este bine cunoscută în zona Salontei de ani buni, însă până în momentul de față nu s-au remarcat atâtea perechi la un loc, cu toate că cuibăritul în colonii răzlețe nu este o caracteristică neobișnuită pentru ereții suri. Majoritatea perechilor de aici pare să cuibărească într-un lan de grâu anul acesta, care urmează să fie culeasă în câteva zile.
2
Cea mai importantă atribuție a unui mascul în această perioadă este vânătoarea
1
Femela de erete sur își păzește cuibul din sus
Habitatul de cuibărit
Identificarea unui cuib de erete nu este de loc ușor
Ca prim pas am reușit să identificăm proprietarul terenului arabil propriu zis. Erdei Róbert a fost cu totul de acord să amâne recoltarea cu câteva zile, și să lasă grâul necules în preajma cuiburilor. Astfel am început identificarea cuiburilor, pentru a indica combainistului locurile exacte ale acestora, și paralel îngrădirea unui perimetru de 3×3 m în jurul fiecărui cuib pentru a preveni prădarea puilor de către vulpi și alți răpitori cu păr.
 Perimetru asigurat
Perimetru asigurat
Este de așteptat ca în zilele următoare să încercăm să găsim cât mai multe cuiburi de ereți suri la Salonta, deoarece se pare că aceste acțiuni sunt singurele șanse de supraviețuire pentru acești puișori superbi.
Habitatul de cuibărit
Habitatul de cuibărit
/ Puii și un ou
Puii și un ou

Lăsați un comentariu