Cu ochii pe cer!

Vă invităm să faceți o plimbare în amurg și să priviți cerul! Când soarele este pe cale să apună, sute, poate mii de vânturei de seară se întâlnesc în locuri de înnoptare obișnuite.

Foto: Theodora Chirilă

Păsările se adună seară de seară în aceste locuri pentru a-și petrece noaptea împreună, după care dimineața la primă oră cu toții se dispersează și hoinăresc în grupuri mici după hrană, seara reîntorcându-se la locurile de înnoptare.  De aici, ei vor porni împreună la momentul potrivit și vom zbura fără oprire, traversând Mediterana și apoi Sahara pentru a ajunge în sudul Africii, unde, pe perioada iernii se vor bucura de vreme mai bună și de surse de hrană.

Noi îi monitorizăm de 15 ani, în cadrul unui amplu program de monitorizare care acoperă întreaga Câmpie Panonică. Aceasta înseamnă că, în fiecare miercuri seara, între august și octombrie, ”inspectăm” cerul în diferite locuri din România, Ungaria, Serbia și Slovacia.

Anul trecut am făcut numărători simultane în 3 locații din Crișana și Banat, dar anul acesta vom număra vântureii de seară în patru locuri de adunare – în Livada de Bihor (județul Bihor), Sânmărtin (județul Arad), Variaș (județul Timiș) și Livezile (județul Timiș).

Am dori să împărtășim această experiență unică cu Tine. Dacă dispui de un binoclu și îți dorești să petreci o seară memorabilă, alătură-te nouă! Te rugăm să iei legătura cu colegul nostru Attila Nagy la numărul de telefon 0728-303.868.

Lăsați un comentariu