Ciocârlia, de ce NU trebuie vânată. Punctul de vedere al Grupului Milvus

  • Post category:Știri
  • Post comments:1 Comment
Ciocârlia de câmp

În urmă cu ceva vreme, Ministerul Mediului a dat publicității  cota de vânătoare pentru ciocârlia de câmp, mai precis, a fost vehiculat numărul de 440.000 de indivizi din această specie care pot fi împușcați începând cu septembrie 2019.

Grupul Milvus condamnă în mod public această decizie deoarece vânătoarea acestei specii nu este, sub nicio formă, necesară, justificabilă, cuantificabilă. Ne exprimăm îngrijorarea față de acest demers, pe care îl considerăm unul neavenit deoarece în România nu există tradiția vânării acestei specii, menit să satisfacă nevoile mercantile ale unor vânători străini, în special italieni.

În acest moment, nu există nici un studiu sau o motivare științifică care să susțină cota  emisă de minister, numărul fiind stabilit, practic, în funcție de dorința administratorilor fondurilor de vânătoare.

Mai mult, specia este în declin în toată Europa, în perioada 1980 – 2016, populația de ciocârlie înregistrând un declin de 53 la sută,  conform cifrelor EBCC/BirdLife/RSPB/CSO, vezi AICI.

Ciocârlia  de câmp este o specie care se poate confunda relativ ușor cu ciocârlia de bărăgan, ciocârlia de stol, ciocârlan, fâsa de câmp – de altfel, specii pentru care vânătoare este INTERZISĂ! Ne exprimăm îngrijorarea că prin aprobarea acestei cote, și aceste specii sunt în primejdie, dat fiind faptul că cei care vânează ciocârlii nu sunt vestiți pentru etica vânătorească.

Pe imaginile de mai jos puteți observa cota la specia de ciocârlie de câmp, defalcate pe fonduri, respectiv județe, dar și răspândirea geografică a cotei din sezonul anterior.

Lăsați un comentariu

This Post Has One Comment

  1. TÜNDE

    Nem lehetne petíciót indítani ezügyben?
    Szívesen aláírnank és segítenénk.
    Köszönöm.