Numărul 4 din raportul bilunar (de acum trimestrial) al Centrului de Reabilitare Milvus (iulie-septembrie 2012)

Din luna iulie vă postăm rapoarte trimestriale datorită faptului că din septembrie Centrul nostru de Reabilitare are obligația să trimită raport de trei luni către Agenția pentru Protecția Mediului Mureș, unitatea noastră fiind autorizat de către acesta. Eu personal consider ciudat faptul, că, deși nu primim nici un suport financiar sau moral de la stat pentru o activitate pe care o facem în locul acestuia, suntem nevoiți să întocmim un raport trilunar. Nici nu pot să zic că obținerea autorizației de funcționare era lipsit totalmente de birocrație, datorită faptului că acest proces a durat 9 luni. Până în prezent, această perioadă a fost cea mai aglomerată din 2012, astfel aproape nu erau zile fără apele telefonice din partea iubitorilor de păsări. Acesta se datorează faptului că este perioada când puii de barză albă zbor din cuib și berzele migrează spre locul lor de iernare. Dat fiind faptul că barza albă cuibărește aproape în exclusivitate în localități, puii slăbite, accidentate, rămase în cuib ajung foarte ușor în mâna oamenilor. În această perioadă am avut în total 20 de berze, majoritar juvenili. O altă specie care era frecvent era vânturelul roșu. Este de remarcat și numărul înalt al speciilor în această perioadă.

În total 62 persoane ne-au contactat prin telefon din 29 localități să ne ceară ajutorul. Erau păsări care nu intrau în Centrul nostru, în cazul lor am oferit doar consultanță telefonică (marcate cu * în lista de mai jos). Aceste păsări nu au sosit la noi, datorită faptului că ori era mai bine pentru acestea să fie eliberate imediat ori era din păcate prea târziu pentru ele să fie transportate la Tîrgu-Mureș. Din păcate rezolvarea transportului păsărilor rămâne una dintre cele mai mari probleme ale Centrului. Erau etape în care Centrul nostru a atins capacitatea maximă, ne-am străduit însă să nu refuzăm nici un pacient.

La începutul perioadei am avut 8 păsări: un șoim dunărean, un șorecar comun, 3 cucuvele, 2 vânturei roșii, un ciuf de pădure.

Centrul nostru de Reabilitare a primit în această perioadă 44 de pacienți (o rață mică, 21 berze albe, un șorecar comun, 2 ulii porumbari, 2 ciori de semănătură, o stăncuță, un pescăruș râzător, un pescăruș cu picioare galbene, o cucuvea, 2 ciufi de pădure, un șoimul rândunelelor, 8 vânturei roșii, un vânturel de seară și o forfecuță), astfel numărul păsărilor care au primit tratament este de 52. Au avut loc 7 intervenții chirurgicale, 15 păsări au decedat, 31 păsări s-au vindecat și au fost reintroduse în natură și 6 păsări au rămas în Centru la sfârșitul perioadei.

Lista păsărilor care au beneficiat de tratament în Centrul nostru de Reabilitare în perioada iulie-septembrie 2012 (cele care au beneficiat de consultanță prin telefon sunt marcate cu *)  este:

 1. Rață mică (Anas crecca) – 1 individ
 2. Barză albă (Ciconia ciconia) – 21 indivizi
 3. *Barză albă (Ciconia ciconia) – 2 indivizi
 4. *Acvilă țipătoare mică (Aquila pomarina) – 1 individ
 5. Șorecar comun (Buteo buteo) – 2 indivizi
 6. *Șorecar comun (Buteo buteo) – 2 indivizi
 7. Uliu porumbar (Accipiter gentilis) – 2 indivizi
 8. *Uliu porumbar (Accipiter gentilis) – 2 indivizi
 9. Vânturel roșu (Falco tinnunculus) – 10 indivizi
 10. *Vânturel roșu (Falco tinnunculus) – 1 individ
 11. Vânturel de seară (Falco vespertinus) – 1 individ
 12. Șoimul rândunelelor (Falco subbuteo) – 1 individ
 13. Șoim dunărean (Falco cherrug) – 1 individ
 14. Pescărus râzător (Chroicocephalus ridibundus) – 1 individ
 15. Pescăruș cu picioare galbene (Larus michaellis)– 1 individ
 16. *Pescăruș cu picioare galbene (Larus michaellis)– 2 indivizi
 17. Ciuf de pădure (Asio otus) – 3 indivizi
 18. Cucuvea (Athene noctua) – 4 indivizi
 19. *Lăstun de casă (Delichon urbica) – 1 individ
 20. *Cioară de semănătură (Corvus frugilegus) – 2 indivizi
 21. *Cioară grivă (Corvus cornix) – 1 individ
 22. Stăncuță (Corvus monedula) – 1 individ
 23. Forfecuță (Loxia curvirostra) – 1 individ

Cazul lunii iulie
În data de 19.07.2012 Domnul Florian Andronache ne-a sunat că a găsit un pui de acvilă țipătoare mică, lângă localitatea Aninoasa (județul Argeș). După ce a consultat cu colegul nostru (Szilárd J. Daróczi) a reușit să reintroducă puiul înapoi în cuib cu ajutorul personalului Salvamont Argeș. Deși pasărea nu a sosit în Centrul nostru, considerăm această acțiune una foarte specifică datorită faptului că acvila țipătoare mică este o specie periclitată, cu populație în declin. Mai multe detalii pe pagina http://www.sor.ro/home/noutati/133.html#scroll.

Cazul lunii august
În data de 27.08.2012 un coleg (Zoltán D. Szabó) a fost informat de către colegii din Ungaria, că o barză albă (botezată Alma), reabilitată din Ungaria, cu un transmițător satelit montat, se află pe depozitul de gunoi de la Apahida (județul Cluj). Colegul s-a deplasat la locația menționată și a găsit pasărea care se afla la persoanele care locuiesc ilegal pe respectivul depozit de gunoi. Nu avem informații certe despre cauza accidentării, neexistând drumuri asfaltate în apropiere pe care se pot circula mașini cu viteze mari pentru a cauza un accident atât de grav. Pasărea a fost transportată la centrul nostru, transmițătorul și inelele au fost scoase, dar din păcate nu a supraviețuit accidentul. Era o barză care a fost reabilitată în Ungaria cu succes, fiind capabilă să zboare sute de kilometri, însă care a fost accidentat și a decedat în România.

Cazul lunii septembrie
La începutul lunii septembrie din București a sosit în Centrul nostru de Reabilitare un exemplar adult de șoimul rândunelelor. Aparent pasărea era sănătoasă, doar după o examinare mai amănunțită era clar că e prea mult obișnuită cu omul. Singurul lucru pe care puteam să facem era să o ținem într-o volieră destul de mare, unde este capabil să zboară și de unde nu vede oameni, și să o ținem sub observare. După 3 săptămâni a avansat frumos, dar era clar că nu este încă complet sălbatic. Am ajuns la o dilemă: dacă nu o dăm drumul din timp și așteptăm până să revină complet, pierdem perioada de migrație și rămâne în centru peste iarnă. Dat fiind faptul că aveam de-a face cu o pasăre adultă care a dobândit deja experiență în procurarea hranei și în migrație, am decis să mai așteptăm. La urma urmei, vremea ne-a ajutat, toamna a întârziat destul de mult ca să țină la noi încă câteva exemplare de șoim al rândunelelor chiar și în ultimele zile a lunii septembrie, după cum am observat pe teren. Pasărea a fost eliberată cu inel în data de 1 octombrie.

Pe această cale am dori să mulțumim tuturor care au apelat la ajutorul nostru, mulțumiri speciale D-lui Levente Borka, medic veterinar din Tîrgu Mureș pentru intervențiile prompte și pentru ajutorul de neprețuit.

În numele echipei Centrului de Reabilitare,

Róbert Zeitz

Comentarii

 1. trifu mirela zice:
  December 3rd, 2012 at 19:32

  as dori sa va anunt ca la noi in sat (Sanpaul, com.Sofronea,Jud.Arad) este si acuma pe frig barza in cuibul de asta vara .Daca stiti pe cineva sa o coboare eu pot sa o adapostesc si sa ii dau de mincare pina in primavara. Nr.meu de tel.0741055831. Va multumesc sper sa o ajutati.

 2. zsani zice:
  December 7th, 2012 at 11:22

  Bună ziua! În acest caz există o singură soluție: cât timp barza poate să zboară nu putem să o prindem, însă ar fi bine să țineți pasărea sub observație și să ne anunțați în momentul în care s-a slăbit atât încât nu poate să zboare. Mai avem 5 astfel de cazuri, în care berzele sunt sub observație până când trebuie să le ajutăm. Însă sunt cazuri în care poate să supraviețuiească singuri. Vă mulțumim!

Lăsați un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată.Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.