Ce vede Natura când se uită la noi

V-ați pus vreodată problemă că nu doar oamenii observă natura, dar și că invers ar fi posibil? Dacă nu, vă oferim o perspectivă – în joacă – a râului Mureș despre malurile sale și activitatea umană.
Timp de trei zile, într-un caiac am străbătut râul în zone desemnate sit Natura 2000 între Morești – Ogra și Râpa Lechința (Dătășeni – Râpa Dătășeni). Cum arată perspectiva? Apă murdară din cauza carierelor de pietriș care deversează murdăria (apa nefiltrată în urma spălării) în Mureș, nicio urmă a vechilor păduri de luncă, maluri pline de plante invazive (arțar american, topinambur), porțiuni regularizate împotriva inundațiilor, gunoaie pe mal și în apă (de la roți de tractor la haine și evident, nelipsitele, peturi de plastic).
Plantele, mai degrabă hidrofile, de la budzuganul de apă, crinul de baltă, pipiriguț, nufăr galben, lintiță la inăriță mare, mai aduc culoare apei curgătoare.
V-ar plăcea o casă care să arate așa? Nouă nu, motiv pentru care lucrăm intens la un plan de management care să prevadă măsuri clare pentru siturile Natura 2000 de pe malurile râului. Vrem ca biodiversitatea să fie cuvântul de ordine. Mureșul, comoara noastră!

Lăsați un comentariu