Bufnițe ca victime ale traficului rutier

În cursul lunii martie 2015, membrii Asociației „Grupul Milvusˮ au avut numeroase deplasări în partea de vest a țării, ieșiri cu ocazia cărora au efectuat și activități de înregistrare a păsărilor, căzute victime ale traficului rutier.

kep3

Dat fiind faptul, că detectabilitatea păsărilor de talie mică lovite de către autovehicule este  mai grea, ne-am concentrat mai mult pe găsirea cadavrelor speciilor de talie mijlocie și mare.

Zona investigată de către noi se situează de-a lungul Drumului European E671, pe care l-am separat în 2 tronsoane, respectiv sectorul dintre Chișineu-Criș și Arad și Chișineu-Criș și Oradea.

kep8

Prima porțiune de drum a fost investigată în zilele de 11 și 12 martie, iar cea de a doua în 20 și 21 martie. Pe porțiunea dintre Chișineu-Criș și Arad am înregistrat un număr de 7 exemplare de strigă (Tyto alba) lovite de mașini, iar pe porțiunea dintre Chișineu-Criș și Oradea un număr de 5, deci în total 12 de exemplare.

Pe lângă strigi, pe sectorul de drum dintre Arad și Chișineu-Criș am găsit și 7 exemplare de ciufi de pădure (Asio otus), victime ale traficului.

Cu siguranță, numărul exemplarelor lovite de către autovehicule pe această șosea poate fi mult mai mare, deoarece noi am găsit și numărat doar exemplarele proaspăt sau relativ proaspăt decedate și doar cele aflate pe marginea drumului. Găsirea exemplarelor mai vechi, în stare degradată și cele care sunt aruncate departe de drum, în vegetația ruderală necesită o căutare mult mai minuțioasă.

Majoritatea exemplarelor lovite au fost găsite în două zone relativ bine delimitate, pe tronsoanele de câțiva kilometri lungime, aflate la sud de localitățile Salonta și Chișineu-Criș. Aici șoseaua este dreaptă pe porțiuni lungi și fără localități, dând posibilitatea autovehiculelor să circule cu viteze mari.

Deși după opinia noastră, numărul exemplarelor moarte, găsite pe această șosea este îngrijorător de mare, este foarte grea sau aproape imposibilă găsirea unor soluții care să diminueze sau să stopeze aceste pierderi cauzate de traficul rutier.

Lăsați un comentariu